Wednesday , 24 April 2024

Βάνα Παπαευαγγέλου : “Έως το φθινόπωρο θα έχουμε εγκρίνει το εμβόλιο της Pfizer για παιδιά 12-15 ετών”

Η Παιδίατρος – Λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος της επιτροπής του Υπουργείου Υγείας μιλώντας στον ΣΚΑΪ ότι “θέλω να πιστεύω ότι έως το φθινόπωρο θα έχουμε εγκρίνει κι εμείς το εμβόλιο της Pfizer για παιδιά 12-15 ετών. Οι κλινικές μελέτες και των φαρμάκων και των εμβολίων στα παιδιά κάτω των 18 ετών, έπονται των ενηλίκων” τόνισε η κ.Παπαευαγγέλου προσθέτοντας πως σε κάθε περίπτωση έχουν ξεκινήσει. Όπως ανέφερε ήδη έχουμε την πρώτη ανακοίνωση από την κλινική μελέτη σε παιδιά 12-15 ετών από την Pfizer, η οποία έχει 100% αποτελεσματικότητα.

Η εταιρεία έχει ζητήσει ήδη από τον FDA να εγκρίνει το εμβόλιο σε αυτή την ηλικία, με στόχο να εμβολιαστούν παιδιά πριν την έναρξη της επόμενης ακαδημαϊκής χρονιάς, είπε προσθέτοντας πως οι μελέτες γενικότερα προχωράνε και σε παιδιά κάτω των 12 ετών. “Ήδη ξεκινάνε τώρα οι μελέτες για τα παιδιά 5-11 ετών και θα ακολουθήσουν οι μελέτες για μικρότερα παιδιά”, δήλωσε η κ. Παπαευαγγέλου.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας τόνισε ότι ” ο εμβολιασμός στους 40άρηδες χωρίς υποκείμενα νοσήματα θα ξεκινήσει εντός του Ιουνίου”.

Πριν από λίγο, ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γεώργιος Γεωργαντάς ανέφερε για την πορεία των εμβολιασμών τα εξής :  “Ο ρυθμός μας είναι πάρα πολύ καλός, έχουμε πάνω από 55.000 εμβολιασμούς την ημέρα που είναι ένας στόχος που είχαμε αρχικώς θέσει. Είμαστε εντός προγράμματος. Σίγουρα η  ιστορία με την ΑstraΖeneca έκανε κάποιους διστακτικούς. …Το σίγουρο είναι ότι είναι ένα εμβόλιο το οποίο όπως ανακοινώθηκε υπάρχει μια πάρα πολύ μικρή πιθανότητα να μπορέσει να συνδεθεί με τις παρενέργειες που έγιναν γνωστές.  Στην Ελλάδα με τα δεδομένα της προηγούμενης εβδομάδας σε 346.000 εμβολιασμούς είχαμε μόνο μία περίπτωση στην οποία παρατηρήθηκαν ανεπιθύμητες παρενέργειες. Αλλά θέλω να πιστεύω – όπως το έχει πει η ιατρική κοινότητα – ότι είναι τόσα πολλά τα οφέλη από τον εμβολιασμό και τόσο μικρή η πιθανότητα, όχι να συμβεί κάτι από αυτό, αλλά να σχετίζεται τελικά η παρενέργεια από τον εμβολιασμό τον ίδιο που νομίζω ότι θα πρέπει όλοι μας να το επιχειρήσουμε γιατί αλλιώς δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε άμεσα αλλιώς το τείχος της ανοσίας που θέλουμε στη χώρα μας”

Σχετικά με τις ομάδες που εμβολιάζονται τόνισε ότι “η επόμενη προτεραιοποίηση είναι οι ευπαθείς ομάδες, αυτή τη στιγμή είναι οι υψηλού κινδύνου ΚΑΙ ΕΊΝΑΙ ΠΕΡΊΠΟΥ 250.000…. Από αρχές Ιουνίου πιστεύω ότι θα είμαστε στο γενικό πληθυσμό. Μετά από το επιτυχημένο στοίχημα αυτό τον καιρό αλλά και όπως έχει ανακοινωθεί θα υπάρξουν και επαγγελματικές ομάδες που θα μπουν σε προτεραιότητα στους εμβολιασμούς”.



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *