Friday , 3 May 2024

Βέλγιο: Ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη του δράστη της τρομοκρατικής επίθεσης – Νεκροί δύο Σουηδοί

Ανθρωποκυνηγητό έχει εξαπολύσει η βελγική αστυνομία για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του δράστη της τρομοκρατικής επίθεσης χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες που άφησε νεκρούς δύο Σουηδούς, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Αλεξάντερ Ντε Κροο. Την ίδια ώρα ανέβασε στην υψηλότερη βαθμίδα (κατηγορία 4) το επίπεδο συναγερμού στις Βρυξέλλες. Σημείωσε ότι ύποπτος διέμενε παράνομα στο Βέλγιο. Επίσης, ο κ. Ντε Κρόο εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων και όπως είπε είχε επικοινωνία με τον Σουηδό ομόλογό του.

Σε κόκκινο συναγερμό
Σύμφωνα με τη βελγική τηλεόραση ο δράστης, που διέφυγε και δεν έχει ακόμα συλληφθεί, είναι ο Λασουέντ Αμπντεσλάμ, 45 ετών, τυνησιακής καταγωγής και κάτοικος Βρυξελλών. Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι σήμερα, Τρίτη, θα ισχύσει τηλεργασία, ώστε να μη χρειαστεί οι πολίτες να κυκλοφορήσουν και να τεθούν σε πιθανό κίνδυνο

Δύο νεκροί
Ο δράστης της επίθεσης που άφησε δύο νεκρούς το βράδυ της Δευτέρας στις Βρυξέλλες. Ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κροο ανέφερε ότι επετράπη στους φιλάθλους του ποδοσφαίρου που ήταν στο στάδιο King Baudouin να επιστρέψουν στο σπίτι τους μόνο όταν κρίθηκε όταν όταν ήταν ασφαλές. Τόνισε ότι η ομοσπονδιακή εισαγγελία ανέλαβε την έρευνα λόγω του πιθανού τρομοκρατικού κινήτρου. Αυξημένη είναι αστυνομική παρουσία στους δρόμους της βελγικής πρωτεύουσας και έχει αυξηθεί η προστασία σε περιοχές που συνδέονται με τη Σουηδία. Ο Αλεξάντερ Ντε Κρόο υπογράμμισε ότι ζητείται από τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Επαγρύπνηση απαιτείται και στην υπόλοιπη χώρα, όπου ισχύει το επίπεδο συναγερμού 3. Θα υπάρξουν επιπλέον έλεγχοι. Τα μέτρα θα επαναξιολογηθούν αργότερα σήμερα, προσέθεσε.

Το χρονικό της επίθεσης
Οι πυροβολισμοί σημειώθηκαν κοντά στην «Πλας Σενκτελέτ» γύρω στις 7:15 μ.μ. (τοπική ώρα) στη λεωφόρο Ίπρ. Στο σημείο έφτασαν μαζικά οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν βελγικά μέσα ενημέρωσης, ο ένοπλος άνοιξε πυρ αδιακρίτως φωνάζοντας «Αλλάχου Άκμπαρ», πριν διαφύγει. Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που αναρτήθηκε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο φερόμενος ως δράστης δηλώνει μέλος της τζιχαντιστικής οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος».

Το βίντεο
«Με ισλαμικούς χαιρετισμούς, Αλλάχου Άκμπαρ. Ονομάζομαι Αμπντεσαλέμ αλ Γκιλάνι και πολεμώ για τον Αλλάχ. Ανήκω στο Ισλαμικό Κράτος. Αγαπάμε όσους μας αγαπούν και μισούμε όσους μας μισούν. Ζούμε για τη θρησκεία μας και πεθαίνουμε για αυτήν. Δόξα στον Αλλάχ. Ο αδερφός σας πήρε εκδίκηση για λογαριασμό των μουσουλμάνων. Έχω σκοτώσει τρεις Σουηδούς, μέχρι στιγμής. Δόξα στον Αλλάχ. Τρεις Σουηδούς, ναι. Σε εκείνους που έβλαψα, ας με συγχωρήσουν. Κι εγώ τους συγχωρώ όλους. Ειρήνη υμίν», αναφέρει στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο φερόμενος ως δράστης, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων «Reuters».

Σε επαγρύπνηση οι κάτοικοι
Ο πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρόο μετέβη εσπευσμένα στο κέντρο διαχείρισης κρίσεων, μαζί με τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών. «Παρακολουθούμε την κατάσταση και ζητάμε από τους κατοίκους των Βρυξελλών να είναι σε επαγρύπνηση», υπογράμμισε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ. «Τα πιο ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους οικείους των θυμάτων της άνανδρης επίθεσης στις Βρυξέλλες», πρόσθεσε. Τον αποτροπιασμό του για τη δολοφονία των δύο Σουηδών στις Βρυξέλλες εξέφρασε ο υπουργός Δικαιοσύνης της σκανδιναβικής χώρας Γκούναρ Στρόμερ, συμπληρώνοντας ότι η σουηδική κυβέρνηση και οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν αρχίσει εντατικές προσπάθειες για να συγκεντρώσουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με όσα συνέβησαν.

Καταδίκασαν την τρομοκρατική επίθεση
«Είμαστε ενωμένοι απέναντι στην τρομοκρατία», υπογράμμισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ, συμπληρώνοντας ότι οι σκέψεις της είναι στις οικογένειες των θυμάτων της αποτρόπαιης επίθεσης. «Βέλγοι, Σουηδοί και Ευρωπαίοι, είμαστε ενωμένοι απέναντι στην τρομοκρατία. Οι αξίες μας είναι ισχυρότερες από το μίσος τους», δήλωσε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, ο Μαργαρίτης Σχοινάς. H Γαλλία ανακοίνωσε πως ενισχύει τους ελέγχους στα σύνορα με το Βέλγιο. Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν καταδίκασε τη «βάρβαρη» πράξη «ισλαμιστικής τρομοκρατίας».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *