Wednesday , 1 May 2024

Βέρμιο: Με λαμπρότητα η γιορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Παναγία Σουμελά – Οι εκδηλώσεις

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα γιορτάζεται κάθε χρόνο στα υψώματα του Βερμίου, στην Καστανιά Ημαθίας, η Κοίμηση της Θεοτόκου. Συνεχίζεται η παράδοση και η ιστορία 16 αιώνων που άρχισε να γράφεται με αγώνες και μαρτύρια, γύρω απ΄ το ιερό σύμβολο της εικόνας της κυράς του Πόντου, της Σουμελιώτισσας Παναγίας. Χιλιάδες είναι οι πιστοί που προσέρχονται αυτές τις ημέρες στην ιερά μονή της Παναγίας Σουμελά για να αποτίσουν φόρο τιμής στη Μεγαλόχαρη, αλλά και σ΄ όλους τους Αγίους, μάρτυρες και ήρωες που θυσίασαν τη ζωής τους υπερασπίζοντας τη θρησκεία και την παράδοσή μας.

Από κάθε… γωνιά της Γης
Ο Δεκαπεντάγουστος είναι η γιορτή που αποτελεί προσπάθεια μεταλαμπάδευσης στις επόμενες γενεές των ποντιακών εθίμων και παραδόσεων, αλλά και της παρακαταθήκης των ιερών κειμηλίων (θρησκευτικών και ιστορικών) που έχουν μεταφέρει ευλαβικά οι πρόσφυγες από την πατρίδα. «Όλος ο ποντιακός ελληνισμός από κάθε σημείο της υφηλίου είναι κάτι που το περιμένει να συνεορτάσει αλλά και συνευρεθεί στην Παναγία μας τον Δεκαπενταύγουστο», λέει στο thesseconomy.gr ο διευθυντής του Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά» Αντώνης Δάλλας.

Οι εκδηλώσεις

Τα διοικητικά συμβούλια του Προσκυνήματος και του Σωματείου «Παναγία Σουμελά» οργανώνoυν στις 14 και 15 Αυγούστου στην Καστανιά, στα υψώματα του Βερμίου, πανηγύρι με πολλές εκδηλώσεις.

Την παραμονή, Δευτέρα 14 Αυγούστου, θα πραγματοποιηθεί στης 18.00 μ.μ. ο μέγας αρχιερατικός εσπερινός και θα γίνει η λιτάνευση της εικόνας της «Παναγίας Σουμελά».

-Ανήμερα, Τρίτη στις 15 Αυγούστου, στις 7.00 το πρωί θα γίνει η πολυαρχιερατική λειτουργία παρουσία του μητροπολίτη Βεροίας Ναούσης και Καμπανίας και πολλών επισήμων. Πριν από το τέλος της θείας λειτουργίας θα τιμηθεί η μνήμη των μαθητών του Λυκείου Μακροχωρίου με μια ετήσια τιμητική διάκριση και υποτροφία σε έναν από τους άριστους μαθητές του λυκείου.

-Επίσης ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου μετά το τέλος της θείας λειτουργίας στις 11.00 π.μ. θα γίνει η λιτάνευση της εικόνας και η κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Αλέξανδρου Υψηλάντη και παρατίθεται δεξίωση στους υψηλούς προσκεκλημένους ως αναπόσπαστο τμήμα των εκδηλώσεων.

-Το βράδυ της ίδιας μέρας στην πλατεία του Προσκυνήματος, παρουσία πλήθους κόσμου, θα γίνει η έναρξη των ποντιακών καλλιτεχνικών εκδηλώσεων από διακόσια και πλέον παιδιά χορευτικών συγκροτημάτων των Ποντιακών Σωματείων από όλη την Ελλάδα καθώς και εκπροσώπων της ποντιακής νεολαίας της διασποράς. Τέλος, στο γεύμα των επισήμων εκφωνείται ο πανηγυρικός της ημέρας από τον πρόεδρο του Προσκυνήματος.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *