Saturday , 20 April 2024

Βελτίωση του υπό ψήφιση νομοσχεδίου για τα αδέσποτα ζητούν πέντε τουριστικοί και εμπορικοί φορείς της Πιερίας, της Ημαθίας και της Πέλλας – Ζητούν μόνιμα καταφύγια ή πάρκα

Βελτίωση του υπό ψήφιση νομοσχεδίου για τα αδέσποτα ζώα ζητούν πέντε τουριστικοί και παραγωγικοί φορείς της Πιερίας, της Ημαθίας και της Πέλλας με κοινό τους υπόμνημα προς τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη και τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα και ζητούν τη δημιουργία μόνιμων καταφυγίων ή πάρκων αδεσπότων υπό την εποπτεία είτε των Δήμων είτε των Περιφερειών είτε των αρμόδιων Περιφερειακών Ενοτήτων, με τη συνδρομή των φιλοζωικών οργανώσεων. Επίσης τονίζουν ότι πρέπει να προωθηθεί με κάθε δυνατό τρόπο η υιοθεσία των αδέσποτων ζώων από μεμονωμένους πολίτες, με κατάλληλα ενημερωτικά προγράμματα και ανάλογο υλικό που θα εκπονήσουν το Υπουργείο, οι Περιφερειακές Ενότητες ή οι Δήμοι και με φορολογικά κίνητρα από την πολιτεία προς τους υιοθετούντες αδέσποτα ζώα.

Συγκεκριμένα, η Ένωση Ξενοδόχων Πιερίας, η Ένωση Ξενοδόχων Παραλίας Κατερίνης, ο Εμπορικός Σύλλογος Κατερίνης, η Ομοσπονδία Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων των Νομών Πιερίας, Ημαθίας και Πέλλας καιο Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιών Παραλίας Κατερίνης «Κερδώος Ερμής» τονζόυν ΄τι συμφωνούν με τις πέντε διεθνώς αναγνωρισμένες ελευθερίες των ζώων (ελευθερία από την πείνα και τη δίψα, ελευθερία από άσκοπη ταλαιπωρία και καταπόνηση, ελευθερία από πόνο, τραυματισμό και ασθένεια, ελευθερία από τον φόβο και την αγωνία  και ελευθερία έκφρασης μιας φυσιολογικής συμπεριφοράς με κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης) που καθιερώνει το νομοσχέδιο σύμφωνα με τους συντάκτες του, όπως και με την προεκλογική δήλωση του πρωθυπουργού «Κανένα ζώο αδέσποτο, κανένα ζώο κακοποιημένο».

Επισημαίνουν όμως ότι δεν έχουν στο εν λόγω νομοσχέδιο μέχρις στιγμής «καμιά διάταξη, που διαφοροποιούμενη ουσιαστικά από το προηγούμενο καθεστώς, θα οδηγούσε στην εξάλειψη του φαινομένου των αδεσπότων και στην κατοχύρωση και υλοποίηση των πιο πάνω διεθνώς αναγνωρισμένων ελευθεριών τους» και προσθέτουν: «Θεωρούμε ότι για την υλοποίηση των πιο πάνω Αρχών – Ελευθεριών και για την εξάλειψη του φαινομένου των αδεσπότων, απαιτείται, η ίδρυση και λειτουργία καταφυγίων ή πάρκων (δεν έχει σημασία η ονοματοδοσία), μόνιμης παραμονής των αδεσπότων. Για τη μόνιμη φιλοξενία τους, θα πρέπει να διατεθούν από τους Δήμους ή τις Περιφερειακές Ενότητες, ευρείες εκτάσεις ιδιοκτησίας τους, στις οποίες θα δημιουργηθούν ανάλογοι χώροι φιλοξενίας και παραμονής. Οι χώροι αυτοί ασφαλώς θα πρέπει να εξασφαλίζουν κατάλληλο περιβάλλον διαβίωσης και συνθήκες ευζωίας των αδεσπότων. Χωρίς να θίγεται ο πυρήνας των δικαιωμάτων των αδεσπότων, θα πρέπει στον υπό ψήφιση νόμο, να προβλέπεται ως δυνατότητα η δημιουργία μόνιμων καταφυγίων ή πάρκων αδεσπότων υπό την εποπτεία φυσικά είτε των Δήμων είτε των Περιφερειών είτε των αρμόδιων Περιφερειακών Ενοτήτων, με τη συνδρομή των φιλοζωικών οργανώσεων και μάλιστα η πιο πάνω ρύθμιση να προβλέπεται ιδιαίτερα για περιοχές ιδιαίτερου χαρακτήρα για την τοπική και εθνική οικονομία, όπως είναι οι τουριστικές».

Με τη δυνατότητα της ίδρυσης πάρκων αδεσπότων μόνιμης φιλοξενίας – υποστηρίζουν οι προαναφερόμενοι πέντε φορείς – «πιστεύουμε ότι θα διασφαλισθεί η δημόσια υγεία των πολιτών και θα προαχθεί η τουριστική μας δραστηριότητα, αφού η συνεύρεση των αδέσποτων (και εν δυνάμει επικίνδυνων ζώων) με τους επισκέπτες της περιοχής μας, αποτελεί, κατά κοινή ομολογία, αρνητικό παράγοντα που μειώνει την επσκεψιμότητά της. Παράλληλα όμως θα διασφαλισθεί και η ίδια η ευζωία των αδέσποτων, αφού όπως προαναφέρθηκε, τα ως άνω καταφύγια ή πάρκα, θα εξασφαλίζουν τις ανάλογες συνθήκες, (χώρου, τροφής, υγιεινής κλπ), που θα συνάδουν με μια «αξιοπρεπή» διαβίωσή τους. Θεωρούμε ότι οι Περιφέρειες – Περιφερειακές Ενότητες, είναι σε θέση να αναλάβουν αυτό το εγχείρημα, στην περίπτωση που κριθεί ότι οι Δήμοι δεν διαθέτουν την ανάλογη υποδομή και οργάνωση. Σε κάθε περίπτωση, για την ευόδωση του πιο πάνω σκοπού, μπορεί να προαχθεί η σύμπραξη μεταξύ Περιφερειακών Ενοτήτων και Δήμων ή η σύμπραξη μεταξύ δύο ή περισσοτέρων Δήμων μιας Περιφερειακής Ενότητας. Παράλληλα θα πρέπει να προωθηθεί με κάθε δυνατό τρόπο η υιοθεσία των πιο πάνω ζώων από μεμονωμένους πολίτες, με κατάλληλα ενημερωτικά προγράμματα και ανάλογο υλικό που θα εκπονήσουν το Υπουργείο, οι Περιφερειακές Ενότητες ή οι Δήμοι. Η χορήγηση επίσης από την Πολιτεία, φορολογικών κινήτρων στους υιοθετούντες τέτοια ζώα, (π.χ. αφαίρεση της δαπάνης τροφής και συντήρησης από τα φορολογητέο εισόδημα του υιοθετούντος κλπ), θα οδηγούσε ασφαλώς σε αύξηση των υιοθεσιών τους. Η αύξηση των υιοθεσιών, θα ενεργούσε ανταποδοτικά προς το Κράτος, αφού θα μείωνε τον αριθμό των αδεσπότων των καταφυγίων και συνακόλουθα (θα μείωνε) το ύψος των διαθέσιμων από το Κράτος, κονδυλίων για τη σίτιση και την εν γένει φροντίδα τους».

Όπως τονίζουν οι πέντε φορείς ο μεγάλος αριθμός των αδέσποτων σκύλων στις συγκεκριμένες περιοχές αποτελεί χρόνιο και άλυτο πρόβλημα. Συγκεκριμένα, από επίσημα και πρόσφατα στοιχεία του Δήμου Κατερίνης, που επικαλούνται οι πέντε φορείς, τονίζουν ότι η ύπαρξη 190 αδέσποτων στην ευρύτερη περιοχή της πόλης της Κατερίνης, 180 αδεσπότων στην Παραλία Κατερίνης και 90 στην Ολυμπιακή Ακτή, αποτελεί έναν εξωφρενικά μεγάλο αριθμό, δεδομένου ότι είναι περιοχές ιδιαίτερα πυκνοδομημένες, οι οποίες ειδικά τους θερινούς μήνες κατακλύζονται από χιλιάδες εγχώριους και ξένους επισκέπτες όλων των ηλικιών.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *