Saturday , 27 April 2024

Βουλή: Κορυφώνεται η τριήμερη «μάχη» με την ομιλία του πρωθυπουργού – Σφοδρές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στην ομιλία Καραμανλή

Ολοκληρώνεται σήμερα το βράδυ, Πέμπτη 28 Μαρτίου, η συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης. Η ονομαστική ηλεκτρονική ψηφοφορία αναμένεται να ξεκινήσει περίπου στις 8.00- 9.00 μ.μ. το βράδυ. Η τριήμερη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας στην Ολομέλεια θα ολοκληρωθεί με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών (κατ’ αντίστροφη σειρά της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων) και την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Κώστας Αχ. Καραμανλής
Η συζήτηση διεξάγεται σε πολύ υψηλούς τόνους, ενώ χθες βράδυ, ο Κώστας Αχ. Καραμανλής, ο οποίος στην τραγωδία των Τεμπών διατελούσε υπουργός Μεταφορών, απέδωσε το δυστύχημα σε «ανθρώπινα λάθη». Χαρακτηριστικά είπε «αποφασίστε για τί πράγμα φταίω; Που ολοκληρώθηκε ή που δεν ολοκληρώθηκε η σύμβαση (εννοώντας τη σύμβαση 717); Και για τα δυο δεν μπορεί να φταίω», πρόσθεσε. «Καμία ασυλία δεν έχω για τα Τέμπη, δεν κρύφτηκα, δεν κρύβομαι και δεν θα κρυφτώ» ,ανέφερε κατά την χθεσινή ομιλία του ο πρώην υπουργός Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, εν μέσω χειροκροτημάτων από τους βουλευτές της ΝΔ, ζητώντας από την αντιπολίτευση να συντάξει συγκεκριμένο κατηγορητήριο, θεσμικά στη Βουλή και όχι στα λαϊκά δικαστήρια.

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης
Οργισμένες αντιδράσεις προκάλεσε στην αντιπολίτευση η ομιλία του Κώστα Καραμανλή στη Βουλή για την υπόθεση του δυστυχήματος των Τεμπών.

Ανδρουλάκης: «Μηδενική ενσυναίσθηση»
Στην ομιλία του κ. Καραμανλή απάντησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος σημείωσε ότι «σε οποιοδήποτε άλλο πολιτικό σύστημα θα έπρεπε ήδη να είχε αναλάβει τις ευθύνες του. Δεν θα έπρεπε να είναι υποψήφιος. Είστε όλοι στη ΝΔ υπεύθυνοι. Τα χειροκροτήματα των βουλευτών και το ύφος του κ. Καραμανλή, δείχνει ότι η ΝΔ έχει μηδενική ενσυναίσθηση, και απεριόριστη αλαζονεία», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης.

ΣΥΡΙΖΑ: «Η συγκάλυψη ενός εγκλήματος»
«Δεν έφταιγε ο ίδιος, τόσος ήτανε», σχολιάζει με ανάρτησή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης και τονίζει ότι το παρατεταμένο χειροκρότημα των βουλευτών της ΝΔ, τους καθιστά συνυπεύθυνους και αποδεικνύει πως είναι γίγαντες στην συγκάλυψη και νάνοι στη συναίσθηση. Ο Στέφανος Κασσελάκης ανέβασε βίντεο υπό τον τίτλο «Τέμπη: Η συγκάλυψη ενός εγκλήματος».

ΚΚΕ:«Θράσος και προκλητικότητα Καραμανλή»
Για θράσος και προκλητικότητα του πρώην υπουργού έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, στην παρέμβασή του. «Θράσος και προκλητικότητα Καραμανλή. Ποιος ευθύνεται που ο σιδηρόδρομος στα Τέμπη βρισκόταν στη δεκαετία του 1960. Ότι δεν λειτουργούσε κανένα μέτρο ασφαλείας; Ότι τέσσερις συμβάσεις που έτρεχαν δεν είχαν ολοκληρωθεί; Δεν ευθύνεται ο υπουργός;», αναρωτήθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ.

Κωνσταντοπούλου: «Τολμάτε να αντικρίσετε τις οικογένειες;»
«Τελικά είστε αθώοι του αίματος κι εσείς και ο κ. Μητσοτάκης. Τολμάτε να αντικρύσετε τις οικογένειες των θυμάτων των Τεμπών;» είπε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωής Κωνσταντοπούλου, απαντώντας σε όσα είπε ο Κώστας Αχ. Καραμανλής από τη Βουλή κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας για τα Τέμπη. «Λέτε ότι δεν κρύβεστε αλλά σας κρύβουν και σας προστατεύουν οι δικοί σας και σας έδωσαν και ψήφο ασυλίας στις 23 Νοεμβρίου», ανέφερε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Οι ερωτήσεις του Τσακαλώτου
Τρεις ερωτήσεις απηύθυνε στον πρώην υπουργό, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς, Ευκλείδης Τσακαλώτος: «Άκουσα με προσοχή τον Καραμανλή. Μας είπε ότι σκέφτεστε κάθε μέρα. Δεν έχω λόγο να το αμφισβητήσω. Θα ήθελα αν μπορεί να μας δώσει κάποιες απαντήσεις τι σκεφτόταν. Δεν νομίζω ότι είναι ρητορικές. Σκεφτήκατε πως ίσως ήταν λάθος στην περιβόητη επιτροπή να πείτε ‘ντροπή’ σε δύο βουλευτές που σας έλεγαν για θέματα ασφάλειας; Είναι ερωτήματα που θα έχει πάρα πολύς κόσμος».

Νικόλαος Βρεττός: «Θλιβερή η ομιλία – απολογία του»
Τέλος ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νίκης, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Θα μπορούσε δηλαδή να μην έρθει στην Εξεταστική Επιτροπή; Η ομιλία – απολογία που ακούσαμε ήταν θλιβερή. Επί υπουργίας και εποπτείας του, συνέβη το μεγαλύτερο έγκλημα στους σιδηρόδρομους. Έγκλημα που διενεργήθηκε σε τρεις φάσεις και έχει για όλες ευθύνη».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *