Friday , 19 April 2024

Βουλή: Πέρασε με 156 «ναι» η τροπολογία για την πολυϊδιοκτησία στο ποδόσφαιρο

Εγκρίθηκε με 156 θετικές ψήφους η τροπολογία για την πολυϊδιοκτησία στο ποδόσφαιρο. Στην ονομαστική ψηφοφορία που διεξήχθη κατόπιν αιτήματος του ΣΥΡΙΖΑ, 156 βουλευτές ψήφισαν «ναι» και 90 καταψήφισαν. Ειδικότερα, την τροπολογία υπερψήφισαν οι βουλευτές της Ν.Δ., την καταψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και της Ελληνικής Λύσης, ενώ απείχαν οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής, του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25. Απόντες από την ψηφοφορία από πλευράς Ν.Δ. ήταν οι Γ. Βαγιωνάς και Αντ. Σαμαράς. Ο κ. Βαγιωνάς έστειλε επιστολή με την οποία δήλωνε ότι αν παρευρισκόταν στην ψηφοφορία θα ψήφιζε υπέρ της τροπολογίας. Υπενθυμίζεται ότι ο Πρωθυπουργός είχε θέσει νωρίτερα θέμα κομματικής πειθαρχίας.. «Η κυβέρνηση είναι υπεράνω ομάδων» ήταν το μήνυμα του Μαξίμου προς τους βουλευτές της Ν.Δ., ιδίως τους βουλευτές της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά. Από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ απουσίαζαν οι: Ι. Μουζάλας. Σ. Ελευθεριάδου, Σ. Φάμελος, Τρ. Αλεξιάδης, Σ. Βαρδάκης, Στ. Αραχωβίτης και Ε. Αχτσιόγλου, οι οποίοι γνωστοσποίησαν πως αν ήταν παρόντες θα καταψήφιζαν.

Εξηγώντας την αποχή των βουλευτών του ΜέΡΑ25, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του κόμματος Φ. Μπακαδήμα δήλωσε ότι «οι ολιγάρχες χρησιμοποιούν χρόνια τώρα τις ομάδες για να ασκούν πιέσεις στην εκτελεστική εξουσία μέσω των οπαδικών στρατών» τονίζοντας ότι «κανείς δεν δικαιούται να μετατρέπει το Κοινοβούλιο σε ποδοσφαιρική αρένα, εγκλωβίζοντας το νομοθετικό Σώμα μέσα στη διαμάχη αντίπαλων ολιγαρχών».

Με την τροπολογία, η οποία εντάχθηκε στο νομοσχέδιο για το επίδομα γέννησης ύψους 2.000 ευρώ, προβλέπεται ότι «αντί της αποβολής της οικείας ομάδας από το πρωτάθλημα, επιβάλλεται η ποινή της αφαίρεσης πέντε έως δέκα βαθμούς από το τρέχον ή από το επόμενο επαγγελματικό πρωτάθλημα, στο οποίο συμμετέχει, αναλόγως της βαρύτητας της παράβασης». Με την υπερψήφισή της ΠΑΟΚ και Ξάνθη απέφυγαν τον κίνδυνο του υποβιβασμού για την παράβαση της διάταξης περί πολυϊδιοκτησίας.

Σχολιάζοντας τα όσα προηγήθηκαν της ψηφοφορίας, αλλά και την απουσία του Αντώνη Σαμαρά, κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν λόγο για «αυτοεξευτελισμό» της κυβέρνησης. «Ο αυτοεξευτελισμός της κυβέρνησης δεν έχει τέλος. Σήμερα ο κ. Μητσοτάκης μέσω του εκπροσώπου του, ανακοίνωσε ότι όποιος δεν ψηφίσει την τροπολογία – παρωδία για το ποδόσφαιρο, θα διαγραφεί από τη Ν.Δ.» ανέφεραν πηγές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *