Friday , 19 April 2024

Βρετανός τουρίστας με συμπτώματα ευλογιάς των πιθήκων στην Κεφαλονιά – Μεταφέρθηκε επειγόντως με C-130 στο “Αττικό” νοσοκομείο – Καραντίνα 21 ημερών για τα κρούσματα στο Βέλγιο

Συμπτώματα ευλογιάς των πιθήκων εντοπίστηκαν σε Βρετανό τουρίστα στην Κεφαλονιά, ο οποίος μεταφέρθηκε ήδη μέσα σε ειδική κάψουλα στο “Αττικό” νοσοκομείο στο Χαϊδάρι. Στο μεταξύ, το Βέλγιο είναι η πρώτη χώρα παγκοσμίως που επιβάλλει υποχρεωτική καραντίνα για την ευλογιά των πιθήκων. Παρά το ότι έχουν εντοπιστεί μόλις τρία κρούσματα στη χώρα, οι υγειονομικές αρχές του Βελγίου αποφάσισαν συγκεκριμένα να επιβάλλουν υποχρεωτική καραντίνα 21 ημερών σε όσους βγαίνουν θετικοί στην ασθένεια. 

Όπως μεταδίδει το kefaloniapress, όσον αφορά το πρώτο – όπως φαίνεται – κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα, πρόκειται για ζευγάρι Βρετανών τουριστών που έφτασαν στο νησί για διακοπές από το Λονδίνο. Συμπτώματα παρουσιάζει μόνο ο άντρας, ενώ η φίλη του είναι ασυμπτωματική.

Και οι δυο μεταφέρθηκαν με C-130 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας που έφτασε χθες βράδυ λίγο μετά στις 11 στο νησί, μέσα σε ειδικά αποστειρωμένες κάψουλες μεταφοράς και απομόνωσης, ενώ και το ιατρικό προσωπικό φορούσε επίσης ειδικές στολές

Το ζευγάρι διακομίστηκε στο «Αττικό» Νοσοκομείο, στο Χαϊδάρι, όπου τους παρέλαβε το επιτελείο του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, ο οποίος τέθηκε επικεφαλής της ομάδας των επιστημόνων (αναπληρώτρια καθηγήτρια Παθολογίας -Λοιμώξεων Αναστασία Αντωνιάδου) που θα ασχοληθούν με το πρώτο αυτό περιστατικό της νόσου που εμφανίστηκε στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, «ύποπτο κρούσμα για πιθανή μόλυνση από Ευλογιά των πιθήκων εξετάζεται. Πρόκειται για έναν Άγγλο τουρίστα ο οποίος μαζί με τη συνοδό του, ασυμπτωματική, διακομίζονται στο Αττικό νοσοκομείο προκειμένου να νοσηλευτούν σε δωμάτια αρνητικής πίεσης. Ο ΕΟΔΥ έλαβε δείγματα για επιβεβαιωτική εξέταση τα οποία στάλθηκαν στο εργαστήριο αναφοράς στη Θεσσαλονίκη) και τα αποτελέσματα θα είναι διαθέσιμα τη Δευτέρα».

Καραντίνα 21 ημερών στο Βέλγιο

Στο μεταξύ, το Βέλγιο είναι η πρώτη χώρα παγκοσμίως που επιβάλλει υποχρεωτική καραντίνα για την ευλογιά των πιθήκων. Παρά το ότι έχουν εντοπιστεί μόλις τρία κρούσματα στη χώρα, οι υγειονομικές αρχές του Βελγίου αποφάσισαν συγκεκριμένα να επιβάλλουν υποχρεωτική καραντίνα 21 ημερών σε όσους βγαίνουν θετικοί στην ασθένεια. 

Τα εν λόγω τρία κρούσματα φέρονται να συνδέονται με ένα φεστιβάλ φετίχ ομοφυλοφίλων που ονομάζεται «Darklands». Οι διοργανωτές του Φεστιβάλ δήλωσαν ότι “υπάρχει λόγος να υποθέσουμε ότι ο ιός έχει εισαχθεί από επισκέπτες από το εξωτερικό στο φεστιβάλ μετά από πρόσφατα κρούσματα και σε άλλες χώρες”.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι άνθρωποι μπορούν να κολλήσουν την ασθένεια από στενή επαφή με άτομα που έχουν δερματικές μολύνσεις, από την εισπνοή σταγονιδίων ή από άγγιγμα ενός μολυσμένου αντικειμένου (πχ πετσέτα ή κλινοσκεπάσματα).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *