Sunday , 5 May 2024

Β’ γύρος αυτοδιοικητικών εκλογών: Οι ανατροπές στις Περιφέρειες – Οι περιφερειάρχες που εκλέγονται

Aνατροπές επιφύλασσαν τα αποτελέσματα του β’ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών. Ανεξάρτητοι υποψήφιοι επικράτησαν στις τέσσερις από τις έξι Περιφέρειες της χώρας.

Οι νέοι Περιφερειάρχες
Ο Δημήτρης Κουρέτας επικράτησε του Κώστα Αγοραστού στην πληγείσα από τις πλημμύρες Περιφέρεια της Θεσσαλίας με ποσοστό 59,68%. Στις υπόλοιπες πέντε περιφέρειες, η Νέα Δημοκρατία ναι μεν επικράτησε στην Πελοπόννησο με τον Δημήτρη Πτωχό, αλλά έχασε τις άλλες τέσσερις από… γαλάζιους αντάρτες.
Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη εκλέχθηκε ο Χριστόδουλος Τοψίδης με ποσοστό 50,89%, νικώντας τον Χρήστο Μέτιο που συγκέντρωσε το 49,14% των ψήφων.
Στα Ιόνια νησιά την πρωτιά πήρε με ποσοστό 65,40% ο Ιωάννης Τρεπεκλής, έναντι 34,60% που συγκέντρωσε η Ρόδη Κράτσα.
Στο Βόρειο Αιγαίο ο νυν περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης αναδείχθηκε εκ νέου νικητής με ποσοστό 54,68% αφήνοντας δεύτερο τον Αλκιβιάδη Στεφανή με 45,32%
Στη Δυτική Μακεδονία o Γιώργος Αμανατίδης ήρθε πρώτος με ποσοστό 56,77%, ενώ ο Γιώργος Κασαπίδης έμεινε στο 43,23%.

Περιφέρεια Θεσσαλίας
«Μετά τη νίκη του ο νέος Περιφερειάρχης Θεσσαλίας τόνισε:«Πριν από μια εβδομάδα στην ίδια θέση, σας είπα ότι η πρόταση που κάναμε και κάνουμε είναι μια πρόταση αναπτυξιακή, η οποία αθροίζει κοινωνικά ποσοστά. Έτσι λοιπόν εμείς απευθυνθήκαμε σε όλους τους Θεσσαλούς πολίτες, ανεξαρτήτως κομμάτων. Σήμερα αυτή η νίκη, δεν μπορώ να πανηγυρίσω γιατί η Θεσσαλία, όπως σας είπα είναι μια πληγή και δεν μπορεί κανείς να πανηγυρίζει όταν η Θεσσαλία είναι μια πληγή. Παρόλα αυτά, θεωρώ ότι θα βάλω όλες μου τις δυνάμεις, φυσικές και νοητικές», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Κουρέτας.

Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
Τεράστια ήταν η νίκη του Κώστα Μουτζούρη έναντι του Αλκιβιάδη Στεφανή στον 2ο γύρο των Αυτοδιοικητικών εκλογών, αφού κατάφερε να εκλεγεί ξανά Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου με 54,70%. «Θέλω να συγχαρώ τον αντίπαλό μου για τον αγώνα που έδωσε σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Θέλω να τον συγχαρώ για ό,τι κατάφερε να κάνει. Όμως ο λαός του Βορείου Αιγαίου αρνείται τις δομές, αρνείται την μεταναστευτική κρίση. Θα σταθούμε όρθιοι και θα αντισταθούμε αν χρειαστεί. Σήμερα νίκησε η αυτοδιοίκηση. Σήμερα νίκησε ο λαός. Δεν νίκησαν τα κατεστημένα των Αθηνών. Κέρδισε ο λαός. Ευχαριστώ πολύ» δήλωσε αμέσως μετά την εκλογή του ο νέος Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης.

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας
«Να γίνει καλύτερη η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας» υποσχέθηκε ο νικητής της αναμέτρησης Γιώργος Αμανατίδης ο οποίος είναι ο ανεξάρτητος υποψήφιος και πρώην βουλευτής της ΝΔ. Έλαβε 56,72% έναντι του σημερινού περιφερειάρχη Γιώργου Κασαπίδη, ο οποίος στηρίχθηκε από τη ΝΔ και έλαβε 43,65%. Ο Γιώργος Αμανατίδης, καταχειροκροτούμενος από φίλους και μέλη της παράταξής του στο εκλογικό του κέντρο στην Κοζάνη, δήλωσε ότι το αποτέλεσμα δείχνει ότι «κέρδισε η Δυτική Μακεδονία, ότι σήμερα κερδίσαμε τα όνειρά μας. Είμαστε μια ομάδα που πιστέψαμε στις δυνατότητες των ανθρώπων της Περιφερείας μας, ότι μπορεί ότι ο τόπος μας να πάει καλύτερα κι ενώσαμε τις δυνάμεις μας να πάμε όλοι μαζί». Κατέληξε λέγοντας ότι «αυτό που έγινε σήμερα είναι μια νίκη των πολιτών της Δυτικής Μακεδονίας. Η περιοχή μας έχει μεγάλες δυνατότητες και θα κάνω ό,τι μπορώ ώστε για να γίνει καλύτερη».

Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
Μετά τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είναι πλέον ο Χριστόδουλος Τοψίδης, έναντι του Χρήστου Μέτιου. «Δηλώνω υπεύθυνα από αύριο θα είμαι Περιφερειάρχης για όλους τους πολίτες της Περιφέρειας και αυτούς που μας ψήφισαν και αυτούς που δεν μας ψήφισαν», είπε μεταξύ άλλων ο νέος Περιφεριάρχης. «Είναι μεγάλη η ευθύνη που αναλαμβάνουμε. Αξίζουν όλα αυτά τα παιδιά συγχαρητήρια που δεν μας παράτησαν τη δεύτερη Κυριακή. Η δεύτερη Κυριακή είναι μια άλλη εκλογική αναμέτρηση. Δώσαμε τη μάχη 115 άνθρωποι από τη Δράμα, την Καβάλα, την Ξάνθη, τη Ροδόπη και τον Έβρο και πιστοί στο στόχο μας, σας πείσαμε και μας δικαιώσατε. Η Περιφέρειά μας χρειάζεται ανθρώπους που έχουν όρεξη για δουλειά, που είναι ανεξάρτητοι, που δεν τους ενδιαφέρουν τα κόμματα και τους ενδιαφέρει ο τόπος τους.. Δηλώνω υπεύθυνα, από αύριο θα είμαι Περιφερειάρχης για όλους τους πολίτες της Περιφέρειας και αυτούς που μας ψήφισαν και αυτούς που δεν μας ψήφισαν. Σε εμάς δεν χωράνε διακρίσεις, δεν χωράνε κόμματα. Τα προβλήματα του τόπου είναι το κόμμα μας. Θα δουλέψουμε για εσάς. Η πόρτα της Περιφέρειας θα είναι ανοιχτή», υπογράμμισε ο κ. Τοψίδης.

Περιφέρεια Πελοποννήσου
«Οι πολίτες αποφάσισαν σήμερα μαζί να πάμε την Πελοπόννησο μπροστά» είπε ο Δημήτρης Πτωχός, ο νέος περιφερειάρχης Πελοποννήσου, μετά τα αποτελέσματα των επαναληπτικών αυτοδιοικητικών εκλογών. «Oφείλω πρώτα απ’ όλα φυσικά σε όλες και όλους τους συμπολίτες μας που μας εμπιστεύτηκαν», τόνισε. Και πρόσθεσε «η μεγάλη νίκη που πετύχαμε είναι η αφετηρία για τη σκληρή δουλειά που μας περιμένει. Είναι η αφετηρία για τη σκληρή δουλειά που μας περιμένει. Είναι η αφετηρία για τις νίκες που πρέπει να καταφέρουμε από εδώ και μπρος. Όλοι μαζί, κάθε μέρα για ένα καλύτερο αύριο για την Πελοπόννησο. Γιατί η Πελοπόννησος αξίζει περισσότερα, μπορεί περισσότερα και θα το αποδείξουμε» υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο νέος περιφερειάρχης, ενώ συμπλήρωσε: «δώσαμε μαζί έναν πολύ μεγάλο αγώνα, έναν πολύ καλό αγώνα που θα τον θυμόμαστε σε όλη μας τη ζωή. Αυτό είναι απολύτως βέβαιο. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην οικογένεια μου. Και βέβαια ένα μεγάλο ευχαριστώ στην παράταξη της Νέας Δημοκρατίας και προσωπικά στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την τιμή που μου έκανε, τη βοήθεια και την εμπιστοσύνη που μου έδειξε. Και φυσικά ένα μεγάλο ευχαριστώ στον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά».

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων
«Είναι μία συγκινητική μέρα. Πήραμε το χρίσμα από την κοινωνία» δήλωσε ο νέος Περιφερειάρχης Ιωάννης Τρεπεκλής για τη νίκη του στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων διαβεβαιώνοντας πως «θα δουλέψουμε σκληρά. Ο λαός αγκάλιασε το πολυσυλλεκτικό μου ψηφοδέλτιο και το τίμησε με την αγάπη του, παρά τις δυσκολίες που υπήρχαν σε αυτήν τη διαδρομή», τόνισε ο κ. Τρεπεκλής σε δηλώσεις του για τα αποτελέσματα του β’ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών.Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του β’ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών και με την ενσωμάτωση στο 96,16% ο κ. Τρεπεκλής πετυχαίνει συντριπτική νίκη με 65,52% έναντι 34,48% που λαμβάνει η Ρόδη Κράτσα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *