Friday , 3 May 2024

Β. Ελλάδα: Γυναίκες δήμαρχοι για πρώτη φορά στους δήμους Λαγκαδά, Σερρών, Βισαλτίας και Σκύδρας

Η αυτοδιοίκηση εξακολουθεί να ανδροκρατείται, οι τοπικές κοινωνίες εξακολουθούν να είναι προσκολλημένες σε παραδοσιακά και παρωχημένα πρότυπα και απέχουν μακράν από το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Από τον πρώτο γύρο στους 332 δήμους της χώρας εκλέγονται 13 γυναίκες δήμαρχοι, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός των ανδρών είναι 246, ποσοστό 5,2%. Στη Βόρεια εξελέγησαν και κατέκτησαν… πρωτιές στους δήμους:

Η πρώτη γυναίκα δήμαρχος Λαγκαδά
Στο δήμο Λαγκαδά η πρώτη γυναίκα δήμαρχος στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης έγινε η Νίκη Ανδρεάδου. Είναι η νέα δήμαρχος με ποσοστό 56,98% αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον Ιωάννη Αναστασιάδη με 37,94%.Η νέα δήμαρχος Λαγκαδά γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1975 και κατάγεται από την τοπική κοινότητα Καρτερών του Δήμου Λαγκαδά. Εισήχθη μετά από επιτυχία στις πανελλήνιες εισαγωγικές εξετάσεις, στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, απ’ όπου και αποφοίτησε το 2003. Είναι κάτοχος πτυχίου Ξένων γλωσσών της Αγγλικής και της Γερμανικής γλώσσας, καθώς και πτυχίου χειρισμού Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Εξελέγη μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Γ. Ν. Παπαγεωργίου, την περίοδο 2006-2009

Στην Περιφέρεια Σερρών
Δύο ήταν υποψήφιες που διεκδίκησαν και κέρδισαν τους δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών. Η πρώτη είναι στο δήμο Σερρών με τη Βαρβάρα Μητλιάγκα, με 47,85%. να κερδίζει το δήμαρχιακό “θώκο” Σερρών. Σε μία αναμέτρηση που ήταν πραγματικό θρίλερ μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, κατάφερε να κερδίσει επικρατώντας με διαφορά μόλις 37 ψήφων τον Αλέξανδρο Χρυσάφη. Η δικηγόρος από τη Λευκοπηγή Κοζάνης, κόρη του πρώην δημάρχου της πόλης, Ζήση Μητλιάγκα, η οποία το 2019 είχε εκλεγεί δημοτική σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης, έκανε τη μεγάλη ανατροπή στα προγνωστικά και έγινε η πρώτη γυναίκα δήμαρχος Σερρών.

Στο δήμο Βισαλτίας
Η δεύτερη είναι η Βάνα Πλιάκου με 57,66% που αναδείχτηκε πρώτη στο δήμο Βισαλτίας, νικώντας το νυν δήμαρχο Αθανάσιο Μασλαρινό. Η φιλόλογος που γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, αλλά από τα παιδικά της χρόνια μέχρι σήμερα ζει στη Νιγρίτα, είχε διεκδικήσει τον δήμο και το 2019. Στις εκλογές της περασμένης Κυριακής επικράτησε με διαφορά άνω των 18 μονάδων.

Στο δήμο Σκύδρας
Πρώτη και με άνεση εξασφάλισε την επανεκλογή της η νυν δήμαρχος Σκύδρας, Κατερίνα Ιγνατιάδου. Η μία εκ των δύο εν ενεργεία γυναικών αιρετών της Κεντρικής Μακεδονίας εξελέγη για τρίτη συνεχή εκλογική αναμέτρηση, αυτή τη φορά με το σαρωτικό ποσοστό του 79,77%. Η δικηγόρος από το Αρσένι Σκύδρας ανέβασε την επίδοσή της κατά σχεδόν 19 μονάδες σε σχέση με το 2019, όταν επίσης είχε εκλεγεί από την πρώτη Κυριακή, έχοντας ως βασική αντίπαλο μία ακόμη γυναίκα, τη Μαρία Παπαδοπούλου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *