Saturday , 27 April 2024

Β. Ελλάδα: «Καζάνι που βράζει» οι αγρότες σ’ όλη τη χώρα- «Στήνουν» μπλόκα στους δρόμους

Αυξάνονται τα μπλόκα των αγροτών στις εθνικές οδούς. Οι αγρότες αντιδρούν στο αυξημένο κόστος παραγωγής, στις τιμές ενέργειας και στις αυξήσεις των τιμών στα γεωργικά εφόδια. Στη Θεσσαλία, οι αγρότες ζητούν βοήθεια για να αντεπεξέλθουν από την ολική καταστροφή που ζουν μετά τις πλημμύρες του φθινοπώρου, ενώ αρκετοί αγρότες δεν έχουν λάβει ακόμη αποζημιώσεις.

Στην Κεντρική Μακεδονία
Αγροτικές κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται στη Θέρμη, στη Χαλκηδόνα και στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Σερρών, στη διασταύρωση για Κιλκίς. Στην Ημαθία οι αγρότες -μετά από απόφαση που έλαβαν στη γενική συνέλευσή τους- βγάζουν την ερχόμενη Δευτέρα τα τρακτέρ τους στον κόμβο της Κουλούρας. Στους δρόμους βγήκαν αγρότες και κτηνοτρόφοι στις Σέρρες, πραγματοποιώντας δυναμική διαμαρτυρία μπροστά από το κτίριο της περιφερειακής Ενότητας Σερρών. Με τα τρακτέρ τους σε παράταξη αγρότες πραγματοποίησαν πορεία χθες στην Κοζάνη όπου οι εκπρόσωποί τους συναντήθηκαν με τον δήμαρχο Γιάννη Κοκκαλιάρη, ενώ στη συνέχεια απέκλεισαν για μισή ώρα το κτίριο της περιφέρειας και είχαν συνάντηση με τον περιφερειάρχη Γ. Αμανατίδη. Στην Καστοριά, οι αγρότες και κτηνοτρόφοι έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους στην είσοδο της πόλης της Καστοριάς, στη λεωφόρο των Κύκνων, και έχουν προαναγγείλει για την ερχόμενη Δευτέρα ολιγόωρο αποκλεισμό του κτιρίου της περιφέρειας κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με τον αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς. Στα Γρεβενά οι αγροκτηνοτρόφοι αποσύρθηκαν από το κτίριο της αντιπεριφέρειας και παρέταξαν τα τρακτέρ τους στον κόμβο της Εγνατίας οδού, στη Μυρσίνα.

Μπλόκα στη Θεσσαλία
Μεγάλη συγκέντρωση με τρακτέρ αναμένεται να πραγματοποιηθεί αύριο, Κυριακή, στην κεντρική πλατεία της Λάρισας. Στη συνέχεια οι αγρότες θα κατευθυνθούν με τα τρακτέρ προς τον κόμβο των Τεμπών. Αγρότες από τις περιοχές του Τυρνάβου, της Ελασσόνας και της Φαλάνης ενισχύουν με τα τρακτέρ τους το αγροτικό μπλόκο στον Πλατύκαμπο. Στον κόμβο της Καρδίτσας του αυτοκινητόδρομου Ε 65 βρίσκονται περισσότερα από 400 τρακτέρ. Οι αγρότες της Μαγνησίας παραμένουν με τα τρακτέρ τους στο μπλόκο στον Ριζόμυλο, στην παλιά εθνική οδό Βόλου – Λάρισας , στον Πλάτανο Αλμυρού πλησίον της ΠΑΘΕ και των Τρικάλων στο μπλόκο στο Ζάρκο. Μάλιστα εκεί οι αγρότες που έχουν παρατάξει περίπου 80 τρακτέρ θα επιχειρήσουν να αποκλείσουν για λίγη ώρα το δρόμο Λάρισας- Τρικάλων.

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Τρικάλων
«Η μαζικότητα των κινητοποιήσεων δίνει απάντηση στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης που μιλάει για κομματικά υποκινούμενους αγρότες», επισημαίνει η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Τρικάλων ‘Η Άνοιξη’, τονίζοντας ότι «τα προβλήματα είναι αυτά που μας υποκινούν και τον καλούμε αντί να βγαίνει και να κάνει δηλώσεις ψεύτικες να ασχοληθεί με τα πραγματικά προβλήματα που έχουμε κι αφορούν την επιβίωσή μας από τις πλημμύρες, όπου τα σπίτια ακόμα δεν έχουν στεγνώσει από τα νερά, με τα χωράφια που δεν οργώνονται, με τα ζώα που πνίγηκαν».

Στις κινητοποιήσεις και οι μελισσοκόμοι του Έβρου
Συγκέντρωση έξω από την περιφέρεια στην Κομοτηνή αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν την Πέμπτη 1η Φεβρουαρίου στις 11.00 το πρωί οι μελισσοκόμοι της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Οι μελισσοκόμοι ζητούν στήριξη ώστε να συνεχίσουν να παράγουν ελληνικό μέλι, καθώς το κόστος παραγωγής έχει ξεπεράσει την τιμή πώλησης του προϊόντος, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να το πουλήσουν. Ακόμα, διαμαρτύρονται ότι δεν έχει πραγματοποιήσει τη δέσμευσή της η πολιτεία, όσον αφορά οικονομικά και οργανωτικά θέματα που απασχολούν τον μελισσοκομικό κλάδο, τις παράνομες ελληνοποιήσεις μελιού από άλλες χώρες, το μητρώο και τα σχέδια βελτίωσης κ.ά.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *