Friday , 3 May 2024

Β. Ελλάδα: Στο… πόδι ο κρατικός μηχανισμός – «Ασπίδα» προστασίας για Σέιχ Σου, Ωραιόκαστρο, Χορτιάτη και Θέρμη

O κρατικός μηχανισμός σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική βρίσκεται σε επιφυλακή καθώς και σήμερα είναι πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς. Μάλιστα υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας στο σύνολο των δασών στη Βόρεια Ελλάδα μέχρι και τα μεσάνυχτα προκειμένου να αποτραπεί οποιαδήποτε κίνδυνος εκδήλωσης φωτιάς. Για το λόγο αυτό παρατάθηκε και για σήμερα η απαγόρευση κυκλοφορίας στο δάσος του Σέιχ Σου. Άνδρες της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, των δήμων αλλά και εθελοντές, πραγματοποιούν συνεχείς περιπολίες προκειμένου να μην κινδυνέψει ο μοναδικός πνεύμονας πρασίνου της Θεσσαλονίκης.

Στοπ σε 4 περιοχές

Με απόφαση της αντιπεριφερειάρχη Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης Βούλας Πατουλίδου «παρατείνεται για σήμερα, Δευτέρα 24/7/2023, από τις 8.00 το πρωί και μέχρι τα μεσάνυχτα της ίδιας μέρας, η απαγόρευση κυκλοφορίας στο περιαστικό δάσος Θεσσαλονίκης, στη δασική έκταση Ωραιοκάστρου, Πυλαίας – Χορτιάτη και Θέρμης, λόγω του πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς». Στην απόφαση αναφέρεται η απαγόρευση της κυκλοφορίας πεζών και τροχοφόρων κάθε είδους:
-Στο τμήμα του Περιαστικού δάσους Θεσσαλονίκης (Σέιχ-Σου) που περικλείεται από την Περιφερειακή οδό Θεσσαλονίκης, την επαρχιακή οδό Πεύκων – Ασβεστοχωρίου – Εξοχής και την επαρχιακή οδό Θεσσαλονίκης -Πανοράματος-Χορτιάτη.
-Στη δασική έκταση Ωραιοκάστρου (δασόκτημα Ωραιοκάστρου).
-Στο δασόκτημα Πανοράματος (από ΧΔΑ Πλατανάκια μέχρι το Σκοπευτήριο).
-Στη δασική περιοχή Θέρμης και συγκεκριμένα πλησίον του Περιβαλλοντικού Πάρκου και του δασοκτήματος Ισενλί.

Ο χάρτης πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς της Πολιτικής Προστασίας
Σε υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς βρίσκεται σήμερα ολόκληρη η Κεντρική Μακεδονία (Χαλκιδική, Πέλλα, Ημαθία, Πιερία), σύμφωνα με το χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Οι περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας τοποθετούνται στην κατηγορία «3», που χαρακτηρίζεται υψηλού κινδύνου. Στην κατηγορία «3», είναι πιθανό, όπως αναφέρει η Πολιτική Προστασία, να εκδηλωθεί αυξημένος αριθμός πυρκαγιών, αρκετές από τις οποίες θα είναι δύσκολο να αντιμετωπισθούν όταν οι τοπικές συνθήκες είναι ευνοϊκές (μορφολογία εδάφους, τοπικοί άνεμοι κ.τ.λ.).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *