Friday , 3 May 2024

Β. Ελλάδα: Τσουχτερό κρύο με θυελλώδεις ανέμους – Στο Καϊμακτσαλάν -12 βαθμοί, -9 στη Βασιλίτσα – Στα 10 μποφόρ ο αέρας στο Λάκκωμα

Οι θυελλώδεις άνεμοι, το τσουχτερό κρύο, οι χιονοπτώσεις, οι βροχές -κατά τόπους ισχυρές- και οι καταιγίδες στα βόρεια και στις υπόλοιπες περιοχές της Κεντρικής και ανατολικής Ελλάδας είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού. Χιονοπτώσεις σημειώνονται μέχρι τις μεσημεριανές ώρες στα ηπειρωτικά ορεινά αλλά και σε ημιορεινές περιοχές της Θράκης, της Μακεδονίας και πρόσκαιρα της Ηπείρου. Η θερμοκρασία έχει σημειώσει αισθητή πτώση σε όλη τη χώρα.

Χαμηλές θερμοκρασίες
Όπως σημειώνει στο thesseconomy.gr ο δρ μετεωρολόγος Μιχάλης Σιούτας «τσουχτερό ήταν το κρύο στη Βόρεια Ελλάδα και κυρίως σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας. Χαμηλότερες θερμοκρασίες καταγράφηκαν σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας. Στη Φλώρινα η θερμοκρασία τις πρωινές ώρες ήταν στους -2 βαθμούς Κελσίου. Στα πιο ορεινά, στη Βλάστη Κοζάνης -με υψόμετρο 1.200 μ. -η θερμοκρασία έπεσε στους -6 βαθμούς. Στο Χιονοδρομικό Κέντρο της Βασιλίτσας ο υδράργυρος «πάγωσε» στους -9 βαθμούς, στο Χιονοδρομικό Κάντρο του Καϊμακτσαλάν με υψόμετρο 2.100 μ. η θερμοκρασία έπεσε στους -12 βαθμούς, ενώ στο Σέλι Ημαθίας είχαμε -7 βαθμούς Κελσίου. Στη Χαλκιδική, στον Πολύγυρο ο υδράργυρος έπεσε στον -1 βαθμό Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη, στο υψηλότερο τμήμα της, στο Επταπύργιο ήταν στους 3 βαθμούς και 5 βαθμοί καταγράφηκαν στο κέντρο τη πόλης η ελάχιστη».

Οι άνεμοι
«Εντυπωσιακή ήταν η ταχύτητα των ανέμων» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Σιούτας. Και αναφέρει ενδεικτικά ότι «στη Θεσσαλονίκη οι άνεμοι έφτασαν τα 9 μποφόρ, στο Λάκκωμα Χαλκιδικής έφτασαν ακόμη και τα 10 μποφόρ. Στα νησιά η ένταση των ανέμων έφτασε τα 12 μποφόρ. Στη Νότια Εύβοια καταγράφηκε άνεμος σε επίπεδα θύελλας που ξεπέρασε τα 160 χλμ την ώρα», επισημαίνει ο μετεωρολόγος Μ. Σιούτας.Τα φαινόμενα σταδιακά θα εξασθενήσουν. Παγετός αναμένεται τη νύχτα και νωρίς το πρωί σε ορεινά και ημιορεινά της βόρειας χώρας, καθώς και σε ορεινά τμήματα στα υπόλοιπα ηπειρωτικά.

Πρόγνωση για την ερχόμενη εβδομάδα
«Σήμερα και αύριο θα παραμείνουν οι χαμηλές θερμοκρασίες ενώ ο καιρός αλλάζει σε όλη τη χώρα από το βράδυ της Δευτέρας. «Έρχεται νέο κύμα με βροχοπτώσεις από το βράδυ της Δευτέρας. Η Τρίτη θα είναι μια βροχερή μέρα με ισχυρές βροχοπτώσεις σε όλη τη χώρα, ενώ η θερμοκρασία θα ανέβει καθώς οι άνεμοι γίνονται νοτιάδες. Έτσι, την ερχόμενη Τετάρτη η θερμοκρασία ανεβαίνει και πάλι στη χώρα» υπογραμμίζει ο κ. Σιούτας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *