Tuesday , 30 April 2024

Β. Ελλάδα: Ψυχρή αέρια μάζα από την Αρκτική φέρνει κρύο, βροχές και χιόνια στα ορεινά – Τί καιρό θα έχουμε για το Πάσχα

Αλλάζει το σκηνικό του καιρού με κρύο, αφού μεγάλη θα είναι η πτώση της θερμοκρασίας που θα φτάσει ακόμη και σε χαμηλότερα για την εποχή επίπεδα. Οι λασποβροχές και τα χιόνια στα βουνά της Βόρειας Ελλάδας συνθέτουν το σκηνικό της αλλαγής του καιρού.

Σημαντική η πτώση της θερμοκρασίας
Όπως επισημαίνει στο thesseconomy.gr ο δρ Μετεωρολογίας Μιχάλης Σιούτας, «στο διήμερο σήμερα,Τετάρτη και αύριο, Πέμπτη, η θερμοκρασία θα πέσει περίπου 10 με 12 βαθμούς. Μάλιστα το σαββατοκύριακο αναμένεται περαιτέρω μικρή πτώση της θερμοκρασίας. Στη Θεσσαλονίκη σήμερα, Τετάρτη, η μέγιστη θα είναι στους 20-22 βαθμούς Κελσίου, ενώ αύριο θα πέσει λίγο ακόμη και θα φτάσει στους 19 βαθμούς με την ελάχιστη στους 12 βαθμούς Κελσίου. Την Παρασκευή και το σαββατοκύριακο θα έχουμε περαιτέρω πτώση με τη μέγιστη να κυμαίνεται στους 14-15 βαθμούς και την ελάχιστη να πέφτει στους 7-8 βαθμούς. Το σαββατοκύριακο μάλιστα αναμένονται και χιονοπτώσεις στα βουνά της Βόρειας Ελλάδας. Σε ηπειρωτικές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας ο υδράργυρος θα πέσει στους 2 με 3 βαθμούς Κελσίου, με τη μέγιστη να κυμαίνεται στους 10-11 βαθμούς. Μάλιστα στα ορεινά της Βόρειας Ελλάδας σε περιοχές με μεγαλύτερο υψόμετρο ο υδράργυρος θα κατέβει κοντά στο 0, ενώ δεν αποκλείεται το σαββατοκύριακο να έχουμε τοπικό παγετό στις περιοχές αυτές. Στην περίπτωση αυτή θα είναι καταστροφικός για τις αγροτικές καλλιέργειες των περιοχών αυτών μια και βρίσκονται στο στάδιο της προχωρημένης ανθοφορίας λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που σημειώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες».

Βροχές και ισχυρές καταιγίδες
Ταυτόχρονα με την… εισβολή του κρύου θα έχουμε και βροχοπτώσεις. Όπως λέει ο κ. Σιούτας «σήμερα το πρώτο κύμα θα επηρεάσει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας όπου τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι ισχυρά. Μαζί με τις βροχές και τις κατά τόπου ισχυρές καταιγίδες ευνοείται και η μεταφορά αφρικανικής σκόνης. Τα φαινόμενα θα συνεχιστούν με μικρότερη ένταση και θα έχουμε πιο τοπικά φαινόμενα αύριο, Πέμπτη και μεθαύριο Παρασκευή. Όμως το σαββατοκύριακο οι βροχές και οι καταιγίδες αναμένεται τοπικά να είναι ισχυρές. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες και δυτικές διευθύνσεις. Θα φτάσουν τα 7 μποφόρ στα πελάγη».

Πού οφείλεται η αλλαγή
Η αλλαγή του καιρού οφείλεται σε μια πολλή ψυχρή αέρια μάζα που έρχεται από την Κεντρική Ευρώπη. Μάλιστα όπως υπογραμμίζει ο μετεωρολόγος στις περιοχές της Κεντρικής Ευρώπης «θα επικρατήσουν χειμωνιάτικες συνθήκες αφού θα σημειωθούν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες ακόμη και παγετός και χιονοπτώσεις. Το ψυχρό αυτό κύμα θα… κατηφορίσει προς τη χώρα μας. Η ψυχρή αυτή εισβολή οφείλεται στον πολικό αεροχείμμαρο ο οποίος μεταφέρει πολύ ψυχρές αέριες μάζες από τις αρκτικές περιοχές στο μεγαλύτερο μέρος της Βόρειας, της Κεντρικής Ευρώπης, στα Βαλκάνια και επηρεάζει φυσικά και τη χώρα μας».

Άστατος καιρός και τη Μεγάλη Εβδομάδα
Όπως όλα δείχνουν με άστατο καιρό και κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες θα… φύγει ο Απρίλιος. « Όπως όλα δείχνουν μέχρι τέλη του μήνα θα επικρατήσει άστατος καιρός. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις των προγνωστικών μετεωρολογικών μοντέλων πιθανόν η αστάθεια του καιρού με διακυμάνσεις στη θερμοκρασία και κατά διαστήματα βροχές να συνεχιστεί και τη Μεγάλη Εβδομάδα», επεσήμανε ο δρ. μετεωρολόγος Μ. Σιούτας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *