Sunday , 28 April 2024

Γαλλία: Επεισόδια και αναρχία σε Παρίσι και άλλες μεγάλες πόλεις – Ξεχειλίζει η οργή – Δύο νεκροί εν μέσω ταραχών

Εκτός ελέγχου είναι η κατάσταση στη Γαλλία αλλά και στις αποικίες μετά τη δολοφονία του 17χρονου από αστυνομικά πυρά. Ένας ακόμη 19χρονος έχασε χθες τη ζωή του όταν έπεσε από στέγη κτιρίου την ώρα που μαίνονταν επεισόδια στους δρόμους. Στη Γουιάνα ένας 50χρονος έχασε τη ζωή του από αδέσποτη σφαίρα.
«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι ένας νεαρός άνδρας στα 19 του πέθανε σήμερα το απόγευμα αφότου έπεσε από στέγη στην οποία είχε ανέβει μαζί με έναν άλλο νεαρό άνδρα» είπε στο RTL ο εισαγγελέας του Ρουέν.

Εξαπλώθηκαν τα επεισόδια
Οι πολίτες έχουν ξεσηκωθεί σε πολλές πόλεις της χώρας και όχι μόνο, καθώς διαμαρτυρίες και επεισόδια σημειώθηκαν και σε αποικίες. Κατά τη διάρκεια της νύχτας στην πρωτεύουσα, Καγιέν, σημειώθηκαν συγκρούσεις με την αστυνομία, με έναν 50χρονο να χάνει τη ζωή του από αδέσποτη σφαίρα ενώ βρισκόταν στο μπαλκόνι του σπιτιού του. «Τα ευρήματα και η έρευνα αποδεικνύουν χωρίς αμφιβολία ότι οι πυροβολισμοί προέρχονταν από τους ταραξίες, η αστυνομία δεν χρησιμοποίησε ποτέ φονικό όπλο καθ’ όλη τη διάρκεια της βραδιάς» δήλωσε ο επικεφαλής της εθνικής αστυνομίας (DTPN).

Απαγόρευση διαδηλώσεων σε μεγάλες πόλεις
Με βασικό σύνθημα «όλοι μισούν την αστυνομία» χιλιάδες Γάλλοι παραμένουν στους δρόμους και διαδηλώνουν κατά της αστυνομικής βίας. Τα επεισόδια εξαπλώνονται σε κάθε άκρη της χώρας, όπως στη Μασσαλία, όπου η αστυνομία προέβη σε 28 συλλήψεις, αλλά και στη Λυόν, που έγινε και χρήση δακρυγόνων. Ενώ η κατάσταση βρίσκεται εκτός ελέγχου, η κυβέρνηση της χώρας επιστρατεύει ακόμη περισσότερες αστυνομικές δυνάμεις στους δρόμους, με τον υπουργό Εσωτερικών της χώρας να ανακοινώνει ότι το βράδυ της Παρασκευής κινητοποιήθηκαν τουλάχιστον 45.000 αστυνομικοί, δηλαδή 5.000 περισσότεροι σε σχέση με την προηγούμενη νύχτα.
Παράλληλα, όπως έκανε γνωστό η πρωθυπουργός της Γαλλίας, επιστρατεύτηκαν ειδικές μονάδες της αστυνομίας με τεθωρακισμένα οχήματα και ελικόπτερα. Οι νομαρχίες πολλών πόλεων όπως η Μασσαλία, η Λυών και το Μπορντό απαγόρευσαν κάθε διαδήλωση στα κέντρα των πόλεων χθες Παρασκευή.

Πιέσεις για κατάσταση έκτακτης ανάγκης
Στο μεταξύ, συντηρητικοί και ακροδεξιοί πολιτικοί πιέζουν την κυβέρνηση να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, κάτι που τόσο η πρωθυπουργός, Ελίζαμπεθ Μπορν, όσο και ο υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλντ Νταρμανίν, είχαν προηγουμένως δηλώσει ότι δεν είναι ακόμη πρόθυμοι να κάνουν. Ο πρόεδρος του συντηρητικού κόμματος Les Républicains, Ερίκ Τσιότι, ήταν ο πρώτος που εξέφρασε το αίτημα την περασμένη Πέμπτη και χθες Παρασκευή ακολούθησε το ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός (Rassemblement National) της Μαρίν Λεπέν. Ο βουλευτής και εκπρόσωπος του κόμματος Sébastien Chenu δήλωσε ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας θα πρέπει πρώτα να επιβληθεί σε ορισμένες γειτονιές όπου η βία ήταν ιδιαίτερα ακραία.
«Ζητάμε αρχικά απαγόρευση κυκλοφορίας και στη συνέχεια την επιβολή πλήρους κατάστασης έκτακτης ανάγκης και την κινητοποίηση όλων των δυνάμεων του νόμου και της τάξης στη χώρα», δήλωσε ο Chenu στην τηλεόραση LCI, προσθέτοντας ότι οι αρχές «δεν κατάφεραν να ανακτήσουν τον έλεγχο» το βράδυ της περασμένης Πέμπτης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *