Friday , 29 March 2024

ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ: “Casus belli” οι ρυθμίσεις για τα εργασιακά στο σχέδιο νόμου για τη ΔΕΗ

Αντιδρά η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ στο σχέδιο νόμου για τη ΔΕΗ, που όπως ανακοίνωσε προχθές ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και δρομολογεί κινητοποιήσεις. Την αντίδραση των εργαζομένων προκαλεί το ότι το εν λόγω σχέδιο νόμου προβλέπει μεταξύ άλλων κατάργηση της μονιμότητας για τους νεοπροσληφθέντες στην επιχείρηση, οι οποίοι θα υπάγονται επίσης σε ένα πιο ευέλικτο εργασιακό καθεστώς, όπως και πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου.

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, Γιώργος Αδαμίδης, που συναντήθηκε για το θέμα αυτό με τον κ.Χατζηδάκη, τόνισε πως για τη ΓΕΝΟΠ αποτελεί “casus belli” το γεγονός ότι θα δημιουργηθούν εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων, με διαφορετικό μισθολογικό καθεστώς, οι οποίοι θα υπάγονται ωστόσο στον ίδιο εργοδότη. Υποστήριξε, επίσης, πως  παραβιάζονται ζητήματα του εργατικού δικαίου, ενώ για τις εθελούσιες είπε πως θα ακολουθήσουν και άλλες συναντήσεις με την ηγεσία του ΥΠΕΝ.

Προς κινητοποιήσεις

Αντιρρήσεις εξέφρασε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και για το σχέδιο της απολιγνιτοποίησης, το οποίο χαρακτήρισε βίαιο, υποστήριξε πως οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ δεν αποσύρονται άμεσα, γιατί τις χρειάζεται το σύστημα ηλεκτροδότησης και κάλεσε την κυβέρνηση να διαπραγματευθεί με την Ε.Ε. για ένα σύστημα αποζημίωσης για την επάρκεια ισχύος που προσφέρουν.

Ερωτηθείς για ενδεχόμενες κινητοποιήσεις των εργαζομένων στη ΔΕΗ, ο κ. Αδαμίδης απάντησε πως θα εξειδικευθούν μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου και θα αφορούν σε απεργίες και ένδικα μέσα.   

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *