Thursday , 25 April 2024

Γιάννης Μανιάτης: “Δεν κάναμε όσα σχεδιάσαμε στον τομέα της ενέργειας”

Την επιτάχυνση των ρυθμών μετάβασης στην πράσινη ενέργεια, τόνισε ο πρώην υπουργός Ενέργειας και αναπληρωτής καθηγητής, Γιάννης Μανιάτης.

Από το βήμα του έκτου συνεδρίου του Κύκλου Ιδεών, ο κ.Μανιάτης τόνισε ότι πρέπει να κινηθούμε πιό γρήγορα δεδομένου ότι η Ευρώπη συνεχίζει να μην έχει στρατηγική για τις πρώτες ύλες αφού η Κίνα κατέχει σχεδόν αποκλειστικά τις πρώτες ύλες και την τεχνολογία για την πράσινη ανάπτυξη.

Ειδικότερα, για την Ελλάδα ο πρώην υπουργός υποστήριξε ότι συνεχίζει να έχει μειωμένη παραγωγή ενέργειας από εναλλακτικές πηγές (βιομάζα, αιολική) ενώ υπογράμμισε ότι χάρη στις σωστές στρατηγικές επιλογές με τις συμφωνίες που έγιναν πριν από 10 χρόνια για το φυσικό αέριο είμαστε σε καλύτερη θέση.

“Τότε συμφωνήσαμε τον ΙGB που εγκαινιάστηκε προχθές. Δεν αξιοποιήσαμε ακόμη τα κοιτάσματα νότια της Κρήτης. Δεν κάναμε όσα σχεδιάσαμε. Να προχωρήσουμε στην κατασκευή της υπόγειας αποθήκης στη Καβάλα, στην τοποθέτηση έξυπνων μετρητών και γρήγορη επέκταση στη τοποθέτηση ηλιακών όπου είμαστε πρωτοπόροι”, υπογράμμισε ο κ.Μανιάτης και αναφέρθηκε στις ευκαιρίες που έχει η χώρα μας.

“Τα κοιτάσματα στην ΝΑ Ευρώπη και ο ΕASTMED μπορούν αξιοποιηθούν για να λύσουν πολλά προβλήματα στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Είναι ευκαιρία τα τρία μεγαλύτερα κόμματα να συνεννοηθούν για να γίνει η Ελλάδα κόμβος πράσινης και καθαρής ενέργειας”, σημείωσε ο κ.Μανιάτης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *