Friday , 3 May 2024

Γιάννης Στουρνάρας: “Η συνεχής αύξηση των επιτοκίων είναι πιθανό να οδηγήσει σε μείωση της ζήτησης για νέα δάνεια και σε αδυναμία πληρωμής των υφιστάμενων δανείων”

Του Γ.Κατσιάνη

Αποστάσεις από την πολιτική της αύξησης των επιτοκίων που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), πήρε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Γιάννης Στουρνάρας.

«Βραχυπρόθεσμα η αύξηση των επιτοκίων έδωσε ώθηση στα καθαρά έσοδα των τραπεζών από τόκους, μεσοπρόθεσμα όμως μπορεί να αυξήσει το κόστος πιστωτικού κινδύνου, το λειτουργικό κόστος και το κόστος άντλησης ρευστότητας», τόνισε ο κ. Στουρνάρας, κατά την διάρκεια της ομιλίας του στο FinForum 2023, που διεξάγεται υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

Επιπλέον, ο κ. Στουρνάρας επισήμανε ότι τα αυξημένα επιτόκια ασκούν πίεση στους δανειολήπτες και είναι πιθανό να οδηγήσουν σε μείωση της ζήτησης για νέα δάνεια και σε αδυναμία πληρωμής των υφιστάμενων δανείων, ενώ δεν πρέπει να αποκλειστεί η επιδείνωση του ενεργητικού των τραπεζών.

Επενδυτική βαθμίδα

Ωστόσο, εκτίμησε ότι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα έχει πολλαπλά οφέλη για ολόκληρη την ελληνική οικονομία.

Επιπλέον, ο διοικητής της ΤτΕ υποστήριξε ότι το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα  θα ωφεληθεί σημαντικά από τις συζητήσεις για την εισαγωγή ενός συστήματος διαχείρισης κρίσεων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *