Friday , 29 March 2024

Γιάννης Τούντας : “Μην κολλάμε σε δημοκρατικές ελευθερίες, όσοι δεν εμβολιάζονται να πηγαίνουν σπίτι τους”

Για τα προνόμια των εμβολιασμένων κατά του κορωνοϊού αλλά και τα κίνητρα που πρέπει να δοθούν για να εμβολιαστούν εκείνοι που δεν το έχουν κάνει ακόμη μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΚΑΪ Κρήτης ο Καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιάννης Τούντας. Ο ίδιος τόνισε ότι “πρέπει να υπάρχει μια επιβράβευση σε όσους εμβολιάζονται. Στα θέματα δημόσιας υγείας δεν υπάρχει κανένα περιθώριο ατομικής επιλογής και ελευθερίας. Η δημόσια υγεία είναι ένα αγαθό που πρέπει να προστατεύουμε με κάθε δυνατό τρόπο και με κάθε δυνατή και αυστηρή συμμόρφωση”.

Σχετικά με το ζήτημα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού επεσήμανε ότι “αν υπάρχουν γιατροί που δεν θέλουν να εμβολιαστούνε να πάνε σπίτι τους. Δεν μπορεί να παρέχουν κλινικό έργο και να βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών επειδή θεωρούν ότι το σώμα τους το κάνουν ό,τι θέλουν.  Η δημόσια υγεία είναι υπεράνω οποιασδήποτε ατομικής ελευθερίας , είναι συλλογική ευθύνη και μόνο συλλογικά μπορούμε να την κατοχυρώσουμε. Δεν υπάρχει θέμα αντισυνταγματικότητας. Αντίθετα, το Σύνταγμα λέει ότι είμαστε υποχρεωμένοι να προστατεύουμε την υγεία ως υπέρτατο αγαθό”.

Ο κ. Τούντας τόνισε ότι ο εμβολιασμός έπρεπε για τους υγειονομικούς να ήταν από το χειμώνα υποχρεωτικός και “όχι να βλέπουμε με δυσκολία να φτάνουμε στο 80% στους γιατρούς και 60% στους νοσηλευτές. Είναι ποσοστά ντροπής με θανάσιμο κίνδυνο για τους πολίτες”.

Για όσους αρνούνται να εμβολιαστούν τάχθηκε κατά της απόλυσης αλλά υπέρ της μετακίνησης του εργαζόμενου σε άλλη θέση εργασίας. Όπως είπε “όσοι αρνούνται εμβολιασμό ή χρήση των μέτρων όπως τη μάσκα, θα πρέπει να απομακρύνονται ή να μετατίθενται σε άλλες θέσεις εργασίας οι οποίες δεν  βάζουν σε κίνδυνο την υγεία των ανθρώπων που έρχονται σε επαφή”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *