Friday , 29 March 2024

Γιάννης Τούντας: «Να ανοίξει η πλατφόρμα εμβολιασμών για τα παιδιά άνω των 5 ετών»

Αίσθηση προκαλεί η πρόταση του ομότιμου καθηγητή Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Γιάννη Τούντα για εμβολιασμό των παιδιών άνω των 5 ετών!

Με άρθρο του στην εφημερίδα «Τα Νέα», ο κ. Τούντας τονίζει πως μέχρι σήμερα, από τα 10,5 εκατ. κατοίκων έχουν εμβολιαστεί πλήρως μόνο τα 5,5 εκατ. (55%), ενώ 4,5 εκατ. παραμένουν ανεμβολίαστοι.

«Για να επιτευχθεί ο στόχος του 70% θα πρέπει να εμβολιαστεί ένα επιπλέον 15%, το οποίο αντιστοιχεί σε περίπου 1,5 εκατ. κατοίκους. Με τους τρέχοντες ρυθμούς των 23.000 ημερήσιων εμβολιασμών, θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο μήνες. Όμως, η έξαρση της επιδημίας μέχρι τέλος Οκτώβρη θα προκαλέσει πολλές νέες νοσηλείες και πολλούς νέους θανάτους, σχεδόν αποκλειστικά από τον ανεμβολίαστο πληθυσμό», επισημαίνει ο κ. Τούντας ενώ εκτιμά πως «το νοσοκομειακό σύστημα θα τεθεί ξανά σε δοκιμασία και η μεγάλη έκταση που θα έχει λάβει μέχρι τότε η επιδημία θα καταστήσει πιο δύσκολο και πιο μακροχρόνιο τον περιορισμό της, με συνεχιζόμενες μολύνσεις και τοπικές εξάρσεις της επιδημίας σε όλη τη διάρκεια του χειμώνα».           

«Για το σκοπό αυτό θα χρειαστεί να επεκταθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός σε όλες τις κατηγορίες των εργαζομένων που έρχονται σε καθημερινή επαφή με πολλά διαφορετικά άτομα, να αυξηθούν οι περιορισμοί στις μετακινήσεις των ανεμβολίαστων και στην πρόσβασή τους σε δημόσιες συναθροίσεις, κοινωνικές, πολιτιστικές, αθλητικές, κ.ά., να ανοίξει η πλατφόρμα εμβολιασμών για τα παιδιά άνω των 5 ετών, τα οποία μεταδίδουν τον ιό 2,5 φορές περισσότερο από τους εφήβους», υπογραμμίζει ο κ. Τούντας ενώ προτείνει να εφαρμοστούν και «ειδικά προγράμματα πειθούς, μέσω της Αγωγής Υγείας, για όσους εκφράζουν επιφυλάξεις και φόβους για τα συγκεκριμένα εμβόλια».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *