Thursday , 25 April 2024

Γιατί αντιδρούν οι φορείς του Έβρου στο άνοιγμα του τελωνείου στις Καστανιές, μετά από 17 μήνες;

Του Γ. Κατσιάνη

Την αντίδραση των φορέων του Έβρου προκαλεί η απόφαση της κυβέρνησης να ανάψει το “πράσινο φως” από το Σάββατο 3 Ιουλίου για την επαναλειτουργία του τελωνείου στις Καστανιές,μετά από 17 μήνες!

Με επιστολή του πρός τον διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργο Πιτσιλή, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου, Χριστόδουλος Τοψίδης, ζητά να επανεξεταστεί η λειτουργία του συγκεκριμένου μεθοριακού σταθμού.

“Τα τελωνεία (Καστανιών και Κήπου) εξυπηρετούν μόνο εξερχόμενους από την Ελλάδα και όχι εισερχόμενους προς την Ελλάδα. Εκτιμούμε ότι ο σχεδιασμός αυτός πρέπει να αλλάξει και αιτούμεθα την επανεξέτασή του, καθότι επιδρά αρνητικά στην τοπική οικονομία”, τονίζει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου και σημείωσε πως “οι αγορές της Τουρκίας είναι πολύ φθηνότερες έναντι της ελληνικής (λόγω της τεράστιας υποτίμησης της τουρκικής λίρας που ορίζει και την ισοτιμία της με το ευρώ) και προτιμώνται από Έλληνες καταναλωτές με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την τοπική και την εθνική οικονομία”.

“Το συγκεκριμένο γεγονός, βέβαια, χρήζει ολιστικής και ad hoc αντιμετώπισης ωστόσο οι τουριστικές επισκέψεις των Τούρκων στην περιοχή μας λειτουργούν μερικώς ως αντιστάθμισμα της «εκροής» ελληνικού χρήματος”,υπογράμμισε ο κ. Τοψίδης.

Στο ίδιο μήκος και ο δήμαρχος Ορεστιάδας, Βασίλης Μαυρίδης, ο οποίος έκανε λόγο για απόφαση που “στερείται λογικής”.

“Παρόλο που είμαι υπέρ της εξωστρέφειας, οι συνθήκες είναι τέτοιες ώστε δεν έχει εξαλειφθεί ο κίνδυνος εργαλειοποίησης της κατάστασης, όπως αυτή που ζήσαμε τον Μάρτιο του 2020”, δήλωσε ο κ. Μαυρίδης στην Δέλτα Τηλεόραση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *