Tuesday , 16 April 2024

Γιατί η άρση του lockdown δεν έφερε την επιστροφή στην κανονικότητα;

Του Γ. Κατσιάνη

Επιχειρηματίας που διατηρεί αντιπροσωπεία εισαγωγής εργαλείων και μηχανημάτων στη Θεσσαλονίκη μου έλεγε τις προάλλες πως παρά την υγειονομική κρίση και το τρίμηνο lockdown, η επιχείρηση του κατάφερε να αυξήσει τον τζίρο της, σε σχέση με πέρυσι.

«Πάμε καλά γιατί φέτος κάναμε άνοιγμα σε νέα αγορά, την Ινδία», μου αποκάλυψε διευθύνων σύμβουλος εξαγωγικής εταιρίας, ο οποίος μεσούσης της πανδημίας, ολοκλήρωσε και τις εργασίες επέκτασης της βιομηχανικής μονάδας.

Την ίδια ώρα, ξενοδόχος μου εκμυστηρεύτηκε πως τουλάχιστον 15 ξενοδοχεία στη Θεσσαλονίκη έχουν προχωρήσει σε αναστολή λειτουργίας και ότι ο ίδιος έχει περιορίσει κατά 50% το προσωπικό του.

«Θα έπρεπε η Πολιτεία να επιδοτήσει την εργασία και όχι να δίνει 534 ευρώ για να μην εργάζονται οι υπάλληλοι», σημείωσε.

Την ίδια άποψη έχει και ιδιοκτήτης καταστήματος εστίασης, ο οποίος μου είπε ότι δουλεύει πλέον μόνο τα Σαββατοκύριακα.

«Ευτυχώς, υπάρχουν και οι κοινωνικές εκδηλώσεις (βαφτίσεις, γάμους) και καλύπτουμε κάποια έξοδα, ειδάλλως…», μου έλεγε, κουνώντας το κεφάλι.

«Η κρίση έχει μετατρέψει τον τουρισμό σε χρηματιστηριακό είδος…», δήλωσε, τις προάλλες, γνωστός συνδικαλιστής του ξενοδοχειακού κλάδου.

Άποψη, η οποία αντικατοπτρίζει και το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας, αν αναλογιστεί κανείς πως η επιστροφή στην κανονικότητα είναι πλέον άρρηκτα δεμένη, όχι με την αύξηση των κρουσμάτων ή το lockdown αλλά με την κυκλοφορία του εμβολίου στην αγορά.

Είναι κοινή πεποίθηση πλέον ότι η εξέλιξη αυτή θα περιορίσει δραστικά το φοβικό σύνδρομο που διακατέχει αγορές, επιχειρήσεις και καταναλωτές, ανοίγοντας ουσιαστικά το δρόμο για την ανάκαμψη.

Διότι, πολύ απλά, μάσκα και ανάπτυξη δεν συμβαδίζουν, όπως και οικονομία που στηρίζεται αποκλειστικά στις κρατικές ενισχύσεις δεν μπορεί να καταστεί βιώσιμη.   

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *