Friday , 3 May 2024

Γιατί η Ελλάδα δεν πρέπει να εμπλακεί στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή;

Του Γ. Κατσιάνη

Πραγματικά, δεν αντιλαμβάνομαι την σημασία της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ.

Δεν γνωρίζω με ποιο σκεπτικό αποφασίστηκε η πραγματοποίηση της επίσκεψης σε μια χώρα όπου συγκρούονται δύο διαφορετικοί κόσμοι, με την βία να έχει αντικαταστήσει τον διάλογο.

Προφανώς, η Ελλάδα έχει κοινά συμφέροντα με το Ισραήλ στην Ν.Α. Μεσόγειο και θεωρείται ο πλέον ισχυρός σύμμαχος στην περιοχή.

Επιπλέον, οι περισσότεροι Έλληνες έχουν θετική άποψη για τους Παλαιστινίους, λόγω και της φιλικής σχέσης που είχε καλλιεργηθεί μεταξύ του Ανδρέα Παπανδρέου και του Γιασέρ Αραφάτ.

Συνεπώς, ποια είναι τα οφέλη που θα προκύψουν για την χώρα μας, σε περίπτωση που “σπάσει” αυτή η ισορροπία και ταχθούμε ανοιχτά υπέρ της μίας ή της άλλης πλευράς;

Η Ελλάδα δεν είναι υπερδύναμη, όπως είναι οι ΗΠΑ για να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην Μέση Ανατολή.

Η Ελλάδα είναι μια ισχυρή χώρα της Ν.Α. Ευρώπης που έχει ένα περιφερειακό ρόλο, ως μέλος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ.

Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο.

Ευτυχώς, η ακύρωση της μετάβασης του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάϊντεν στο Ισραήλ φαίνεται ότι επηρέασε την απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργού να αναβάλλει το ταξίδι για λόγους ασφαλείας.

Αντ’ αυτού, ο κ. Μητσοτάκης θα μεταβεί το Σάββατο στο Κάϊρο για να συμμετάσχει στη διεθνή διάσκεψη για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή που οργανώνει ο πρόεδρος της χώρας, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *