Friday , 19 April 2024

Γιατί η κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής δεν θα μειώσει την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας;

Του Γ. Κατσιάνη

Πολλοί έσπευσαν να πανηγυρίσουν από την κυβερνητική ανακοίνωση για κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής από την 1η Αυγούστου.

Προφανώς, δεν έχουν καταλάβει ότι το χρηματιστήριο της ενέργειας είναι τόσο ευμετάβλητο, όσο και η εναλλασσόμενη τάση του ρεύματος.

Ας πάρουμε τα πράγματα με την σειρά.

Σύμφωνα με τη σχετική τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), οι εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας έχουν προθεσμία μέχρι και την Κυριακή 10 Ιουλίου να αναρτήσουν στην ιστοσελίδα τους τις τιμές που θα ισχύσουν από την 1η Αυγούστου.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι προμηθευτές θα ανακοινώσουν υψηλότερες τιμές από αυτές που ισχύουν σήμερα, βάζοντας ουσιαστικά «φρένο», τόσο στις όποιες απώλειες υπάρξουν το επόμενο διάστημα για τις ίδιες ενόψει και της κατάργησης της ρήτρας αναπροσαρμογής, όσο και στην μείωση του κόστους για τους καταναλωτές.

Για παράδειγμα, αυτή την στιγμή η ΔΕΗ υλοποιεί ένα πρόγραμμα με έκπτωση 30% στα τιμολόγια.

Ποιος διασφαλίζει ότι το πρόγραμμα θα συνεχίσει να υπάρχει και την 11η Ιουλίου;

Επιπλέον, η ελεύθερη μετακίνηση των καταναλωτών και μάλιστα «αζημίως» από πάροχο σε πάροχο ανά μήνα, μπορεί να εντάσσεται στη λογική της λειτουργίας του ελεύθερου ανταγωνισμού, ωστόσο αποδομεί τις προσφορές των εταιρειών προς τους καταναλωτές για «καλύτερα προγράμματα με ευνοϊκότερους όρους».

Ενδεικτικά να θυμίσω ότι η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος κατέγραψε αύξηση 79% τον Μάρτιο του 2022 σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2021 ενώ μέσα σε τέσσερις μόλις μήνες, η συνολική αύξηση ανέρχεται σε 96%(!).

Σήμερα που μιλάμε η τιμή της μεγαβατώρας είναι πάνω από 364,54 ευρώ η μεγαβατώρα από 255, 64 ευρώ το Σάββατο 25 Ιουνίου.

Πρόκειται για μία από τις υψηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη καθώς η πορεία της καθορίζεται και από την ζήτηση που υπάρχει, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών της θερινής περιόδου.

Οπότε, ας πάρουμε μικρό καλάθι και ας ετοιμαζόμαστε για το νέο «ράλι» τιμών.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *