Thursday , 28 March 2024

Γιατί η κυβέρνηση αντιγράφει το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής στα θέματα της κοινωνικής κατοικίας και της φορολόγησης των υπερκερδών των τραπεζών;

Του Γ. Κατσιάνη

Μπορεί στις δημοσκοπήσεις η ΝΔ να διατηρεί την πρωτιά έναντι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ωστόσο στο πεδίο της ανάληψης πρωτοβουλιών για την ανακούφιση της κοινωνίας, η κυβερνώσα παράταξη διαγράφει χαμηλή πορεία.

Αρκεί να θυμηθεί κανείς την πρόταση για την κοινωνική κατοικία, την οποία είχε αναδείξει πρώτο το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, εδώ και μήνες.

Ακολούθησε το θέμα της φορολόγησης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, όπου και πάλι το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής κάλεσε προ μηνός την κυβέρνηση να φορολογήσει με έκτακτη εισφορά τα υπερκέρδη που συσσώρευσαν οι τράπεζες επωφελούμενες από το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ των επιτοκίων καταθέσεων και των επιτοκίων χορηγήσεων.

Για την ιστορία να αναφέρω ότι τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, το επιτόκιο καταθέσεων ήταν μόλις 0,05% ενώ το επιτόκιο χορηγήσεων έφτασε στο 4,86%.

Προφανώς, “το καλάθι του νοικοκυριού” δεν επαρκεί για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής, όσο και αν προσπαθεί ο υπουργός, Άδωνις Γεωργιάδης να το συνδυάσει και με την μείωση του πληθωρισμού.

Απαιτείται σοβαρότητα και συνέπεια για την αντιμετώπιση μιας κρίσης.

Με προεκλογικά πυροτεχνήματα και μεγαλόστομες δηλώσεις υπέρ των ευπαθών ομάδων, δεν ασκείται κοινωνική πολιτική, αν θέλει μια κυβέρνηση να είναι πραγματικά υπεύθυνη.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *