Thursday , 2 May 2024

Γιατί η κυβέρνηση προωθεί την εκ νέου παράταση των εκλογών στα επιμελητήρια;

Του Γ.Κατσιάνη

Σε…κουρελόχαρτο τείνει να μετατρέψει τον θεσμό των επιμελητηρίων η κυβέρνηση.

Όπως αποκαλύπτει σήμερα το thesseconomy.gr, η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης προτίθεται να αναβάλλει για τρίτη(!) φορά την διεξαγωγή των επιμελητηριακών εκλογών, οι οποίες πρόκειται να πραγματοποιηθούν στα τέλη του 2024.

Αυτή την φορά, αφορμή θα αποτελέσουν οι αλλαγές στον επιμελητηριακό θεσμό, όπου μεταξύ άλλων προβλέπεται η ενίσχυση των αρμοδιοτήτων των περιφερειακών επιμελητηρίων.

Στο πλαίσιο αυτό, το διοικητικό συμβούλιο του περιφερειακού επιμελητηρίου θα αποτελείται από τους προέδρους των τοπικών επιμελητηρίων ανά περιφέρεια ενώ ο πρόεδρος του θα συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ).

Το θέμα της δρομολογούμενης αναβολής στις επιμελητηριακές εκλογές ανέδειξε πρώτος ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ), Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, ο οποίος μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα δήλωσε ότι “οποιαδήποτε αλλαγή στον επιμελητηριακό θεσμό δεν πρέπει να αποτελέσει αιτία νέας αναβολής των εκλογών στα επιμελητήρια”.

Το παρασκήνιο

Ωστόσο, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το thesseconomy.gr, οι επικείμενες αλλαγές σχετίζονται με την επιστροφή του Γιάννη Μπρατάκου στην προεδρία του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ).

Μετά την απομάκρυνση του από την κυβέρνηση, ο τέως υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ έχει βάλει πλώρη για την ανάδειξη του σε πρόεδρο του ΕΒΕΑ στις επικείμενες επιμελητηριακές εκλογές.

Ωστόσο, η αλλαγή του επιμελητηριακού “χάρτη” με την συγκρότηση των περιφερειακών επιμελητηρίων ανοίγουν τον δρόμο και για την ανάδειξη του κ. Μπρατάκου σε πρόεδρο της ΚΕΕΕ, θέση που κατέχει σήμερα ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ, Γιάννης Μασούτης.

Όσον αφορά τους νυν προέδρους των επιμελητηρίων, πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδεχόμενη αλλαγή του επιμελητηριακού νομοθετικού πλαισίου θα δώσει τη δυνατότητα σε κάποιους και για τρίτη συνεχή θητεία!

Ήδη, κάποιοι καλοβλέπουν αυτή την προοπτική και άρχισαν να αναθεωρούν τις αρχικές τους δηλώσεις.

Αναμένονται εξελίξεις…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *