Thursday , 28 March 2024

Τί καθυστερεί την άφιξη Ρώσων τουριστών στη χώρα μας;

Του Γ. Κατσιάνη

Όταν ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης επισκέφτηκε πριν από ένα μήνα την Μόσχα έλαβε την διαβεβαίωση του γενικού διευθυντή της TUI Russia, Taras Demura ότι «το 2021 θα μπορέσουμε να στείλουμε 300.000 Ρώσους τουρίστες σε ελληνικά θέρετρα».

Μάλιστα, σε μια προσπάθεια να τονώσει το τουριστικό ρεύμα από τη συγκεκριμένη χώρα, η Ελλάδα προχώρησε στις 25 Απριλίου σε άρση της επταήμερης υποχρεωτικής καραντίνας για τους Ρώσους επισκέπτες.

Δυστυχώς, τρεις εβδομάδες μετά και παρά την επανεκκίνηση του τουρισμού, τα προβλήματα με την ρωσική αγορά, παραμένουν.

«Η Ρωσία παραμένει ένα τεράστιο ερωτηματικό καθώς ενώ υπάρχει μεγάλη βούληση από Ρώσους ταξιδιώτες, η ρωσική κυβέρνηση κωλυσιεργεί να δώσει πρόγραμμα επανέναρξης ταξιδιών, κάτι που εντάσσεται στο γενικότερο γεωπολιτικό παιχνίδι Ευρώπης-Ρωσίας», δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Γιάννης Ρέτσος, μιλώντας στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Το παρασκήνιο

Όπως αποκαλύπτει το thesseconomy.gr, την Τρίτη 11 Μαΐου συνεδρίασε στη Μόσχα υπό την προεδρία του Ρώσου πρωθυπουργού, Μιχαήλ Μισούστιν, η αρμόδια κυβερνητική επιτροπή, στο «μικροσκόπιο» της οποίας βρέθηκε το κοινό αίτημα της ρωσικής και της ελληνικής υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας για την απελευθέρωση των πτήσεων τσάρτερ μεταξύ των δύο χωρών.

Την επόμενη ημέρα, Τετάρτη 12 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτης με τον Ρώσο συμπρόεδρο της Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας – Ρωσίας, υπουργό Μεταφορών Βιτάλι Σαβέλιεφ, κατά την οποία διατυπώθηκε η κοινή θέληση να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αμοιβαίας αναγνώρισης των πιστοποιητικών εμβολιασμού και να οριστικοποιηθεί η ημερομηνία έναρξης πτήσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Ωστόσο, κατά την χθεσινή παρουσίαση του σχεδίου επανεκκίνησης του ελληνικού τουρισμού, ο αρμόδιος υπουργός, Χάρης Θεοχάρης εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για την άμεση έλευση Ρώσων τουριστών στη χώρα μας.

«Το ρώσικο πιστοποιητικό εμβολιασμού είναι ψηφιακό και εξελιγμένο καθώς με το πάτημα ενός κουμπιού, μετατρέπει τις ενδείξεις από τα ρώσικα στα αγγλικά, οπότε δεν βλέπω να έχουμε κάποιο πρόβλημα», σημείωσε ο κ. Θεοχάρης.

Ύστερα απ’ όλα αυτά, φαντάζει απίθανο να δούμε Ρώσους τουρίστες στη χώρα μας τουλάχιστον πριν από τα τέλη Ιουνίου.

Να σημειωθεί ότι πέρυσι επισκέφτηκαν την Ελλάδα μόλις 13.000 Ρώσοι τουρίστες.       

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *