Thursday , 25 April 2024

Γιατί ο Αλέξης ντύθηκε πατριώτης και κόπτεται για την οικονομία;

Του Γ. Κατσιάνη

Όποιοι είχαν την υπομονή να παρακολουθήσουν την μαραθώνια συνέντευξη Τύπου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, σίγουρα θα παρατήρησαν την διάθεση που είχε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αναλύσει το ζήτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Αναμφισβήτητα, προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι ένας αριστερός ηγέτης δίνει τόσο μεγάλη βαρύτητα σε ζητήματα που σχετίζονται με την εξωτερική πολιτική και τα εθνικά συμφέροντα όταν μέχρι πρότινος δήλωνε πως «η θάλασσα δεν έχει σύνορα».

Έκανε λόγο, λοιπόν για παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων, με αφορμή την πορεία του Όρουτς Ρέϊς, υποστήριξε πως η Ελλάδα θα πρέπει να ζητήσει την επιβολή κυρώσεων από την Ε.Ε, σε περίπτωση που επαναληφθεί το φαινόμενο ενώ επανέλαβε την θέση του για την έναρξη διαλόγου με την Τουρκία.

Μάλιστα, ανέβασε τους τόνους στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, λέγοντας πως θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή για το θέμα «για να ζητήσουν συγνώμη ένας-ένας οι 158 βουλευτές της ΝΔ», επειδή, όπως υποστήριξε, εξαπάτησαν τον ελληνικό λαό.

«Ο Μητσοτάκης φόρεσε χλαμύδα στη λίμνη των Πρεσπών αλλά έβαλε πυτζάμες στην κρίση του Καστελόριζου», είπε χαρακτηριστικά.

Ανάλογη φρασεολογία χρησιμοποίησε ο κ. Τσίπρας και στο ζήτημα της οικονομίας, όπου εκτός από τα 11 σημεία του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ για την στήριξη των επιχειρήσεων και της απασχόλησης, κατηγόρησε και πάλι την κυβέρνηση για την εφαρμογή μιας νεοφιλελεύθερης πολιτικής, στόχος της οποίας είναι η μετατροπή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε…ζόμπι.

Ύστερα απ’ όλα αυτά είναι φανερό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητά νέα δεξαμενή ψηφοφόρων, προκειμένου να κλείσει την «ψαλίδα» των 20 ποσοστιαίων μονάδων που τον χωρίζουν από τη ΝΔ.

Έτσι, επιχειρεί να ρίξει άγκυρα στον χώρο του Κέντρου, επιχειρώντας να διεμβολίσει το Κίνημα Αλλαγής, το οποίο κατηγόρησε ότι στο παρελθόν ταυτίστηκε με πολιτικές της ΝΔ.

Πρόκειται για άλλο ένα πολιτικό ελιγμό του κ. Τσίπρα, ο οποίος μετά το «άδειασμα» των ευρωσκεπτικιστών, πρώην συντρόφων του, τον Αύγουστο του 2015, προχωρά στην αναμόρφωση του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο επιχειρεί να εμφανίσει ότι πρωτοστατεί στη διαμόρφωση μιας προοδευτικής συμμαχίας.

Μένει να αποδειχθεί αν και κατά πόσο αυτός ο νέος τακτικισμός του προέδρου ΣΥΡΙΖΑ γίνει πράξη ή θα αποτελέσει το μετέωρο βήμα της πολιτικής του διαδρομής…            

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *