Saturday , 27 April 2024

Γιατί ο κρατικός μηχανισμός είναι (αν)έτοιμος για την προστασία των πολιτών;

Του Γ.Κατσιάνη

Στις πυρκαγιές που μετέτρεψαν σε στάχτη πάνω από 1,6 εκατ. στρέμματα γης, η κυβέρνηση απέδωσε το φαινόμενο στην κλιματική αλλαγή, όπως οι υψηλές θερμοκρασίες, οι ισχυροί άνεμοι και άλλα.

Στις πλημμύρες, η κυβέρνηση απέδωσε πάλι τα έντονα καιρικά φαινόμενα στην κλιματική αλλαγή, όπως οι μεγάλες ποσότητες βροχής που σε κάποιες περιπτώσεις έφτασαν και τα 950 mm στην Θεσσαλία.

Για άλλη μια φορά, χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τις περιουσίες τους, με το “γιατί;” να κυριαρχεί στην σκέψη τους.

Στις δύσκολες ώρες που περνάει για άλλη μια φορά ο τόπος μας, η αποποίηση ευθυνών από τους ανεύθυνα υπεύθυνους του κρατικού μηχανισμού είναι πράξη που δεν συνάδει με την έννοια του κοινωνικού κράτους.

Πώς να χαρακτηρίσει κανείς την μόνιμη επωδό περί “ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού”, η οποία κάθε φορά ακούγεται ως…πρωταπριλιάτικο ψέμα;

Μία πολιτική ηγεσία που κινητοποίησε τον (κομματικό) μηχανισμό μόνο την περίοδο των εκλογών και αδρανεί μπροστά στα φυσικά φαινόμενα, αδιαφορώντας για τις ζωές και τις περιουσίες των πολιτών, δεν είναι άξια να διαχειριστεί τις τύχες του τόπου.

Η τραγωδία στα Τέμπη, οι καταστροφικές πυρκαγιές στην Ρόδο και στον Έβρο και οι φονικές πλημμύρες στη Θεσσαλία είναι μερικά μόνο από τα κομμάτια του κυβερνητικού παζλ.

Μόνο που οι ψηφίδες της κοινωνικής αδιαφορίας και αναλγησίας υπερτερούν της κοινωνικής ευθύνης.

Κρίμα γιατί η απογοήτευση ήρθε νωρίς…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *