Thursday , 25 April 2024

Γιατί ο Κ. Μητσοτάκης θα πάει σε εκλογές το Σεπτέμβριο…

Του Γ. Κατσιάνη

Ένα από τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι η μεθοδικότητα του.

Αυτό το στοιχείο, κυριάρχησε στην πορεία του για την προεδρία της ΝΔ, έτσι κέρδισε τις εκλογές του Ιουλίου του 2019 και έγινε πρωθυπουργός της χώρας.

Ανάλογα διαχειρίστηκε την κρίση στον Έβρο, την ίδια πρακτική εφάρμοσε και το προηγούμενο διάστημα, κατά την περίοδο της υγειονομικής κρίσης και το lockdown της αγοράς.

Ωστόσο, η μεθοδικότητα προϋποθέτει να γνωρίζεις την πραγματικότητα και τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί σε κάθε περίοδο.

Σήμερα, λοιπόν, όπου η χώρα επιστρέφει στην κανονικότητα, ο κ. Μητσοτάκης, ως πρωθυπουργός, καλείται να κερδίσει το επόμενο «στοίχημα», αυτό της οικονομίας.

Γνωρίζει, βέβαια, ότι οι προοπτικές για ανάπτυξη, φέτος είναι απειροελάχιστες, δεδομένης και της επερχόμενης ύφεσης που φέρνει η πανδημία.


Ωστόσο, ξέρει πως η κοινωνία εμπιστεύεται σε μεγάλο βαθμό την κυβέρνηση, μετά τη νέα «ψήφο» εμπιστοσύνης που έλαβε στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης.

Το θετικό αυτό αποτύπωμα καταγράφεται άλλωστε στις δημοσκοπήσεις, όπου η διαφορά μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι περισσότερο από εμφανής.

Δεδομένων των συνθηκών αυτών, είναι λογικό για τον πρωθυπουργό να προέχει η προσφυγή στις κάλπες το Σεπτέμβριο, παρά ένας ανασχηματισμός του κυβερνητικού σχήματος, με διάρκεια τριών μηνών.

Άλλωστε, ποιος ο λόγος να δημιουργήσεις αναστάτωση και δυσφορία στα κυβερνητικά στελέχη όταν ο κύριος στόχος σου είναι η ανανέωση της λαϊκής εντολής για άλλα τέσσερα χρόνια;

Ο κ. Μητσοτάκης έχει αποδείξει ότι δεν λειτουργεί εν θερμώ, γι’ αυτό και το φθινόπωρο θα στήσει κάλπες, με στόχο να κάνει ματ στην πολιτική «σκακιέρα», κόντρα και στο σύστημα της απλής αναλογικής.

Έτσι, θα μπορέσει να θέσει ο ίδιος τους κανόνες της επόμενης ημέρας, θέτοντας εκ νέου στόχους, ανάλογα με τις προκλήσεις της εποχής.   

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *