Thursday , 28 March 2024

Γιατί ο Κ. Μητσοτάκης θα πάει σε πρόωρες εκλογές;

Του Γ. Κατσιάνη

Στην οικονομία, οι μακροπρόθεσμες πολιτικές επιχειρούν να διαμορφώσουν συνθήκες σταθερότητας και ασφάλειας, μιας και ελάχιστα γεγονότα μπορούν να διαταράξουν τη ροή των δεδομένων.  

Ωστόσο, η έλευση της πανδημίας συνέβαλλε στην αναθεώρηση αυτής της πρακτικής, με αποτέλεσμα πλέον ακόμα και έμπειροι τεχνοκράτες να αρέσκονται σε εκτιμήσεις, βραχείας διάρκειας, λόγω της ανασφάλειας που προκάλεσε αυτό το ασύμμετρο γεγονός. 

Ως πολιτικός που διαπνέεται από φιλελεύθερες αντιλήψεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε πριν από μία εβδομάδα σε ανασχηματισμό του κυβερνητικού σχήματος, τον οποίο πολλοί ερμήνευσαν ως στροφή προς τα δεξιά.

Αν και εκ πρώτης όψεως φαντάζει ως άκαιρη πολιτικά κίνηση, με μια δεύτερη σκέψη γίνεται αντιληπτό ότι εξυπηρετεί τον στόχο της ανανέωσης του κυβερνητικού σχήματος, μετά από μια επίπονη πορεία πυκνών και δομικών αλλαγών σε επίπεδο καθημερινότητας, λόγω της πανδημίας.

Επιπλέον, η τάση αυτή χαρακτηρίζει όσους επιχειρούν να ενισχύσουν τη συνοχή του κόμματος, ενόψει μιας νέας κατάστασης, όπως είναι για παράδειγμα μια επικείμενη εκλογική αναμέτρηση.

Συνεπώς, το ερώτημα που τίθεται είναι το πότε θα γίνουν εκλογές; 

Σε πρόσφατη συνέντευξη του, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε για άλλη  μια φορά ότι θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, δηλαδή το 2023.

Όμως η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού και γνωρίζει και ο ίδιος πως οι μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις δεν έχουν πλέον το ίδιο ποσοστό αξιοπιστίας, όπως ίσχυε πριν από δύο χρόνια.

Και αυτό γιατί, η καμένη γη που θα αφήσει πίσω της η πανδημία στο πεδίο της οικονομίας, δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας ότι ειδικά φέτος θα πετύχουμε τον στόχο της πολυπόθητης ανάπτυξης.

Η αύξηση της ανεργίας, η διατήρηση της ύφεσης και η ανάγκη για επιμήκυνση της κρατικής ενίσχυσης χιλιάδων εργαζομένων και επιχειρήσεων συνιστούν μια συνθήκη αντιαναπτυξιακής πολιτικής.

Την ίδια ώρα, η θετική απήχηση που έχει στην κοινωνία, σε σύγκριση με τους πολιτικούς του αντιπάλους, αποτελεί την ιδανική στιγμή για να προχωρήσει σε ανανέωση της λαϊκής εντολής, πριν να είναι πολύ αργά.  

Η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, με την έναρξη των εμβολιασμών σηματοδοτεί ταυτόχρονα και την ενεργοποίηση του κυβερνητικού σχήματος για πρόωρες εκλογές.

Άλλωστε, στην πολιτική, όπως και στη ζωή, μια επιτυχημένη επιλογή εξαρτάται από την κατάλληλη στιγμή που θα λάβεις την απόφαση και αυτό ο κ. Μητσοτάκης, το γνωρίζει.      

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *