Saturday , 27 April 2024

Γιατί ο Μητσοτάκης θα πάει σε πρόωρες εκλογές

Του Γ. Κατσιάνη

Με το πολιτικό σκηνικό να κινείται στο ρυθμό των υποκλοπών, εδώ και δύο μήνες, η κυβέρνηση προσπαθεί να ανατάξει τις δυνάμεις της, ενόψει του δύσκολου χειμώνα.

Μόνο που τα ζητήματα που καλείται να διαχειριστεί είναι εξόχως δύσκολα.

Ο εξ ανατολών Ερντογάν συνεχίζει να ακολουθεί την στρατηγική τακτική των προκλήσεων, προκειμένου να ενισχύσει τα χαμηλά ποσοστά του ενόψει των επικείμενων προεδρικών εκλογών του 2023.

Βορειότερα, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η πρόθεση Πούτιν να κλείσει τις στρόφιγγες του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, έχει διαμορφώσει ασφυκτικές συνθήκες, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να αναζητά εναλλακτικές λύσεις.

Η θετική πορεία των δημοσιονομικών, του πρώτου επταμήνου, σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αποτελέσουν ανάχωμα απέναντι στην επερχόμενη ύφεση, η οποία θα πλήξει εκ νέου τα εισοδήματα κυρίως των ευπαθών, οικονομικά ομάδων.

Το πακέτο των ενισχύσεων, ύψους 5,5 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από το βήμα της 86ης ΔΕΘ, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να καλύψει τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες του πληθυσμού.

Έτσι, ορθώνεται ως ασύμμετρη απειλή για την κοινωνία και την κυβέρνηση, η διάρκεια της ενεργειακής κρίσης και το κόστος που θα πληρώσουμε όλοι μας.

Είναι άγνωστο πόσο θα κοστίσουν το φυσικό αέριο, το ηλεκτρικό ρεύμα, το πετρέλαιο, το πέλετ ή ακόμα και τα ξύλα που θα καταναλώσει μια οικογένεια για να ζεσταθεί.

Συνεπώς, ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει μία από τις επόμενες ημέρες ότι η κυβέρνηση ζητά εκ νέου “νωπή λαϊκή εντολή” για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις δύσκολες συνθήκες που διαμορφώνει η ενεργειακή κρίση και πλήττουν την κοινωνική ασφάλεια και συνοχή.

Και θα το κάνει πριν να μπει ο χειμώνας, διότι δεν θέλει να ρισκάρει την πτώση των ποσοστών της ΝΔ που θα επιφέρει το πάγωμα των νοικοκυριών.

Έτσι, θα επιχειρήσει να αιφνιδιάσει τους πολιτικούς του αντιπάλους, ακόμα και αν φανεί ανακόλουθος στις πρόσφατες δηλώσεις του ότι “εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας”.

Πριν βιαστείτε να απορρίψετε την συγκεκριμένη θέση, σκεφτείτε μόνο πως σήμερα η πλειοψηφούσα παράταξη βρίσκεται σε θέση ισχύος έναντι του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ.

Άλλωστε, έχει αποδειχθεί ότι στα διλήμματα οι πολίτες συνήθως δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην πλειοψηφούσα παράταξη, κάτι που δεν θα ισχύσει αν στήσει κάλπες, την άνοιξη του 2023.

Τότε, η επιτυχημένη συνταγή με σύνθημα “εμείς ήμαστε για τα δύσκολα”, θα έχει αντικατασταθεί από το “μας έκαψε η ενεργειακή κρίση”.

Σε αυτή την περίπτωση, η διαφορά μεταξύ των τριών πρώτων κομμάτων θα έχει εξαϋλωθεί και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. θα αποτελέσει τον πραγματικό ρυθμιστή των πολιτικών εξελίξεων.

Οπότε, αναμείνατε εξελίξεις…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *