Friday , 19 April 2024

Γιατί ο προϋπολογισμός του 2022 μετατράπηκε από πλεονασματικός σε ελλειμματικός;

Του Γ. Κατσιάνη

Κάθε άλλο παρά θετικά είναι τα αποτελέσματα της εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2022.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, η περσινή χρονιά έκλεισε με πρωτογενές έλλειμμα, ύψους 6,676 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, ο κρατικός προϋπολογισμός στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου εμφάνισε πρωτογενές πλεόνασμα 776 εκατ. ευρώ!

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το τελευταίο τρίμηνο του 2022, καταγράφηκε μια σημαντική μείωση στα καθαρά έσοδα.

Ειδικότερα, το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 59,598 δισ. ευρώ, “παρουσιάζοντας μείωση κατά 255 εκατ. ευρώ ή 0,4% έναντι της εκτίμησης για το αντίστοιχο διάστημα που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2023”, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών.

Όσον αφορά τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 55,316 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 180 εκατ. ευρώ ή 0,3% έναντι του αρχικού στόχου.

Άρα, που αποδίδει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης την μετεξέλιξη του προϋπολογισμού από πλεονασματικό σε ελλειμματικό;

Η απάντηση είναι στην παράταση που δόθηκε στην είσπραξη των τελών κυκλοφορίας από τις 30 Ιανουαρίου στις 28 Φεβρουαρίου του 2023.

Πρόκειται για έσοδα, ύψους 6,3 δισ. ευρώ που εισπράττουν κάθε χρόνο τα δημόσια ταμεία, όσες είναι δηλαδή σχεδόν και οι απώλειες του κρατικού προϋπολογισμού για τελευταίο τρίμηνο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *