Friday , 3 May 2024

Γιατί παραμένει στα αζήτητα το πρόγραμμα “Φωτοβολταϊκά στη στέγη;”

Του Γ.Κατσιάνη

Την αποκάλυψη ότι το πρόγραμμα “Φωτοβολταϊκά στη Στέγη” είχε προεκλογικό χαρακτήρα καθώς οκτώ μήνες μετά έχει δοθεί μόλις μία επιδότηση(!), έκανε ο οργανωτικός γραμματέας της πανελλήνιας ομοσπονδίας συλλόγων παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά (ΠΟΣΠΗΕΦ), Πέτρος Τσικούρας.

Μιλώντας στην εκπομπή “Έξυπνη Οικονομία” της TV100 ο κ. Τσικούρας τόνισε ότι το 2022 δεν προκηρύχτηκε ούτε ένα πρόγραμμα επιδότησης για φωτοβολταϊκά, παρά μόνο προδημοσιεύσεις.

“Ήταν ένα πρόχειρο πρόγραμμα, το οποίο μπορούσε να επιδοτήσει μόλις 7.000 νοικοκυριά και όχι 250.000 νοικοκυριά που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός”, υπογράμμισε ο κ. Τσικούρας και σημείωσε ότι η Ελλάδα διατήρησε τον ΦΠΑ στο 24% στις οικιακές εγκαταστάσεις παρά το γεγονός ότι άλλες χώρες, όπως η Γερμανία και το Βέλγιο τον μηδένισαν!

“Υπάρχει κοινοτική οδηγία, η οποία καλεί τα κράτη μέλη να μειώσουν ως και να μηδενίσουν τον ΦΠΑ γιατί η εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού σε ένα σπίτι δεν είναι καταναλωτική αλλά επενδυτική δαπάνη”, δήλωσε ο κ. Τσικούρας και πρόσθεσε ότι το κόστος είναι δυσθεώρητο για κάποιον που θέλει να εγκαταστήσει οικιακό φωτοβολταϊκό με μπαταρία.

“Πόσα νοικοκυριά έχουν τη δυνατότητα να προκαταβάλλουν το ποσό των 20.000-25.000 ευρώ για να λάβουν στη συνέχεια την επιδότηση, μετά από ένα χρόνο;”, αναρωτήθηκε ο κ. Τσικούρας.

Δείτε όλη τη συνέντευξη εδώ EXYPNH OIKONOMIA 121 TSIKOURAS POSPHEF – YouTube

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *