Saturday , 27 April 2024

Γιατί πλήττει τον προϋπολογισμό των δήμων το τέλος ταφής απορριμμάτων – Αυξημένα τα δημοτικά τέλη

Για «δυσμενή ανατροπή στους προϋπολογισμούς των δήμων για το 2024», κάνει λόγο το δ.σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) για τη ρύθμιση που αφορά την αναδρομική καταβολή από τους δήμους του τέλους ταφής απορριμμάτων.

Η τροπολογία
Με τροπολογία η οποία κατατέθηκε αιφνιδιαστικά από το υπουργείου Περιβάλλοντος και ψηφίστηκε στις 23 Νοεμβρίου χωρίς προηγούμενη ενημέρωση της ΚΕΔΕ, καλούνται οι δήμοι της χώρας να καταβάλλουν εντός του 2024 το ποσό των 240 εκατομμυρίων ευρώ για την αναδρομική καταβολή του τέλους ταφής των απορριμμάτων των ετών 2022, 2023 και του πρώτου εξαμήνου του 2024.
Αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι ότι το τέλος ταφής απορριμμάτων θα παρακρατηθεί από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (από τα χρήματα δηλαδή που παίρνουν οι δήμοι από το κράτος) με αποτέλεσμα οι συνέπειες να αφορούν και τους πολίτες πέραν των ΟΤΑ αφού θα πρέπει για να αντισταθμιστεί το νέο αυτό έξοδο, να υπάρξει η σχετική ρύθμιση στους δημοτικούς προϋπολογισμούς του 2024, που μεταφράζεται σε αύξηση των δημοτικών τελών.

Το… χαράτσι στους δημότες
Το ποσό αυτό, των 240 εκατομμυρίων. ευρώ, επειδή σχετίζεται με τη διαχείριση απορριμμάτων πρέπει να εγγραφεί ως έσοδο στα ανταποδοτικά τέλη (τέλη καθαριότητας). Επειδή, όμως, τα ανταποδοτικά τέλη πρέπει να είναι ισοσκελισμένα, αυτό πρακτικά θα φέρει πρόσθετη επιβάρυνση για τους δημότες. Ενώ, λοιπόν, οι περισσότεροι δήμαρχοι υποσχέθηκαν στους δημότες μείωση των δημοτικών τελών, τώρα θα είναι υποχρεωμένοι να πάρουν την υπόσχεσή τους πίσω! Το θέμα συζητήθηκε και κατά την τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, στη διάρκεια της οποίας οι περισσότεροι δήμαρχοι υπογράμμισαν ότι «στην ουσία εξανεμίζεται η αύξηση κατά 200 εκατ. ευρώ για το 2024 στους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους των Δήμων, ενώ το υπόλοιπο ποσό ύψους 30 εκατ. ευρώ θα κληθούν να το πληρώσουν οι δήμοι από τα ανταποδοτικά τους έσοδα».

Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λ. Κυρίζογλου: Δικαστική προσβολή του μέτρου
Τις ευθύνες του κεντρικού κράτους για την εξέλιξη αυτή τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Αμπελοκήπων, Λάζαρος Κυρίζογλου, συμπληρώνοντας ότι με το νέο αυτό χαράτσι προσπαθεί «να καλύψει τις ευθύνες και την αποτυχία του να λύσει το διαχρονικό και διακυβερνητικό πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων». Έτσι, πρόσθεσε ο κ. Κυρίζογλου, «εξωθεί τους δήμους, οι οποίοι θα βρεθούν με προϋπολογισμούς στο κόκκινο, να εντάξουν το κόστος του τέλους ταφής στους δημότες, χωρίς να ξέρουν αν και πότε θα τους επιστραφούν ανταποδοτικές υπηρεσίες». Διαβεβαίωσε ότι η ΚΕΔΕ θα προχωρήσει στην εφαρμογή της ήδη ειλημμένης απόφασής της για δικαστική προσβολή του μέτρου.

Πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ Ιγν. Καϊτετζίδης
«Αυτό σημαίνει ότι επειδή το μέτρο είναι ανταποδοτικό θα υπάρξει υποχρεωτική μετακύλιση του κόστους στους δημότες», τόνισε ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης των Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ) Ιγνάτιος Καϊτετζίδης κατά τη χθεσινή της συνεδρίαση. Πέραν της διαμαρτυρίας, η ΠΕΔΚΜ συντασσόμενη με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) προσφεύγει, το αμέσως επόμενο διάστημα, στα αρμόδια δικαστήρια. Στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ, δήμαρχος Πυλαίας –Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης τόνισε ότι «το τέλος ταφής των απορριμμάτων είναι μια βόμβα που θα τινάξει τα θεμέλια των δήμων και των προϋπολογισμών τους», σημείωσε.

Πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ, Σ. Δανιηλίδης
Το «τέλος ταφής» χαρακτηρίστηκε ακόμη ένα «χαράτσωμα» σε βάρος των δημοτών και η επιβολή του ακόμη ένα σκέλος της «διαρκούς οικονομικής συμπίεσης» που δέχονται οι δήμοι. Με δεδομένο το αυξημένο κόστος για λειτουργικές (όπως ενεργειακές) δαπάνες, που αντιμετωπίζονται «με ψίχουλα» και «όχι με οριζόντια προγράμματα χρηματοδότησης», για τα επόμενα χρόνια «θα πρέπει να σκεφτούμε ότι θα υπάρξει μια νέα γενιά χρεοκοπημένων δήμων, που θα είναι και πρωτεύουσες νομών», προειδοποίησε ο πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ, Σίμος Δανιηλίδης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *