Friday , 29 March 2024

Για αδιαφάνεια στην επιλογή Καλλιτεχνικού Διευθυντή στο Μ.Μ.Θεσσαλονίκης κατηγορεί τη Μ.Ζορμπά η Ο.Κεφαλογιάννη

Δριμεία κριτική ασκεί στην υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Μυρσίνη Ζορπά, με ανακοίνωσή της η Τομεάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α΄ Αθηνών, Όλγα Κεφαλογιάννη,
με αφορμή την επιλογή καλλιτεχνικού Διευθυντή στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, θέτοντας θέμα αδιαφάνειας και έλλειψης δεοντολογίας. (σ.σ. Προ μερικών ημερών ανακοινώθηκε ότι νέα καλλιτεχνική διευθύντρια του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης είναι η μαέστρος και πιανίστα Ζωή Ζενιώδη, κατόπιν επιλογής μεταξύ 15 υποψηφίων, που εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους μέσα από μια διαδικασία δημόσιας πρόσκλησης).

Η κα.Κεφαλογιάννη δήλωσε συγκεκριμένα σχετικά: “Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κα Μυρσίνη Ζορμπά, αντί να σιωπά και να κάνει, ως οφείλει, την αυτοκριτική της, επιδίδεται ακόμα μια φορά, σε ένα φλύαρο παιχνίδι εντυπώσεων. Η αλήθεια είναι όμως διαφορετική. Από την αρχή της θητείας της, η κα Ζορμπά, έχει επιλέξει να στελεχώσει τις κρατικές σκηνές και άλλους πολιτιστικούς οργανισμούς χωρίς ίχνος διαφάνειας και αξιοκρατίας.

 Όπου τη βολεύει, άμεσα με δική της υπογραφή πληροί τις θέσεις. Σε άλλες περιπτώσεις, προκηρύσσει τις θέσεις με φωτογραφικές διαδικασίες που μόνο κατ’ επίφαση είναι “διαγωνιστικές” και “διαφανείς”.

Υπάρχουν, βέβαια, και οι περιπτώσεις φιάσκο, όπως η περίπτωση του ΕΜΣΤ για τις οποίες δεν δίνονται εξηγήσεις. Θυμίζουμε ότι η κα Ζορμπά έσπευσε να εξαναγκάσει σε παραίτηση τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης τον περασμένο Νοέμβριο. Είχε προηγηθεί από την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού η μεθόδευση επιλογής Γενικού Διευθυντή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης με δύο αλλεπάλληλες τροπολογίες.

Τον Ιανουάριο του 2019, δημοσιεύθηκε η προκήρυξη για την επιλογή νέου καλλιτεχνικού Διευθυντή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Όμως, αμέσως μετά τα εκλογικά αποτελέσματα της 26ης Μαΐου, με πρωτοφανή σπουδή, μέσα σε μία μόνο ημέρα, ολοκληρώθηκαν οι συνεντεύξεις όλων των υποψηφίων. Ακριβώς την επομένη ημέρα, εκδόθηκε  το συνοπτικό και χωρίς επαρκή αιτιολόγηση πρακτικό της διαδικασίας αξιολόγησης, ενώ ταυτόχρονα αναρτήθηκε η πράξη επικύρωσης του αποτελέσματος. Και αυτό χωρίς να έχει προηγηθεί ο καθορισμός των αποδοχών του καλλιτεχνικού Διευθυντή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης με ΚΥΑ, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

Η κα Ζορμπά, με τις πράξεις της, λειτουργεί πέρα και πάνω από κάθε δεοντολογία. Δεν αντιλαμβάνεται ότι τελεί υπό παραίτηση και ότι η θητεία της έχει ουσιαστικά λήξει. Το σύνολο των πεπραγμένων της θα κριθεί σύντομα. Εμείς κοιτάμε στο μέλλον. Θα προχωρήσουμε με σχέδιο, διαφάνεια, νομιμότητα και λογοδοσία».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *