Tuesday , 19 March 2024

Για κινητοποιήσεις ετοιμάζεται η εστίαση – Ζητά πραγματικά και στοχευμένα μέτρα στήριξης

Σε κινητοποιήσεις ετοιμάζεται να κατέλθει ο κλάδος της εστίασης, διεκδικώντας πραγματικά και στοχευμένα μέτρα στήριξης για την αποφυγή λουκέτων και απώλειας θέσεων εργασίας έναντι των μέτρων που έχουν επιβληθεί στον κλάδο ενάντια στη διάδοση της πανδημίας.

“Υπάρχει και η πρόθεση και η βούληση και η ετοιμότητα. Μας κοροϊδεύουν κανονικά” δήλωσε στο Thesseconomy.gr o πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών και Καφέ Μπαρ νομού Θεσσαλονίκης, Ιωάννης Φιλοκώστας. Το θέμα των κινητοποιήσεων τέθηκε σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ μεταξύ των μελών της Ομοσπονδίας Εστιατόρων και συναφών Επαγγελμάτων και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας και της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, σε δηλώσεις του στη “Ναυτεμπορική” χαρακτήρισε τις κινητοποιήσεις μονόδρομο και τα μέτρα στήριξης που εξήγγειλε η Κυβέρνηση “ασπιρίνη σε καρκινοπαθή”.

Ακόμη, δε, και με την ενίσχυση που πήρε η εστίαση, από την πλευρά της Πολιτείας το 2021, σύμφωνα με τον κ.Καββαθά, έχασε περίπου 2 δισ. από τον κύκλο εργασιών της το 2021 και μετά το εννεάμηνο επιβλήθηκαν περιοριστικά μέτρα ακόμη μεγαλύτερα στον κλάδο, με αποτέλεσμα Νοέμβριο και Δεκέμβριο η εστίαση να χάσει πάνω από το 50% του αντίστοιχου κύκλου εργασιών του 2019, ενώ μετά τα νέα περιοριστικά μέτρα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ο τζίρος έχει μειωθεί το α’ 15νθήμερο του νέου έτους στο 70%.

Κανένα μέτρο ουσιαστικής στήριξης του κλάδου δεν έχει παρθεί, πρόσθεσε ο κ. Καββαθάς, ούτε ενοίκια, ούτε αναστολές υποχρεώσεων πληρωμής τρεχουσών υποχρεώσεων, ούτε ενίσχυση περαιτέρω της επιδότησης του αυξημένου κόστους της ενέργειας από το 50% στο 75%, που κατά την άποψή του αποτελεί τον μεγάλο κίνδυνο για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, υφίσταται σήμερα. Ο κλάδος έχει έναν πολλαπλασιαστή 2,2, όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας και της ΓΣΕΒΕΕ, το οποίο σημαίνει ότι εάν η εστίαση πάθει ζημιά 1 εκατ. ευρώ οι ζημίες στους κλάδους που είναι προσαρμοσμένοι πάνω στο «άρμα» της θα είναι υπερδιπλάσια, δηλαδή σε σύνολο θα φτάσουμε κοντά στα 3,5 εκατ. ευρώ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *