Friday , 29 March 2024

Για ποιο λόγο η Ουάσιγκτον «επενδύει» 25 εκατ. δολάρια στην Ελλάδα

Αποφασισμένη να ενισχύσει την στρατιωτική της παρουσία στην Ν. Α. Ευρώπη εμφανίζεται η Ουάσιγκτον, σε μια περίοδο όπου κλιμακώνεται η ένταση, λόγω των ετερόκλητων δυνάμεων και συσχετισμών στην περιοχή.

Στο πλαίσιο αυτό, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών (Στέϊτ Ντιπάρτμεντ) άναψε το «πράσινο» φως για την διάθεση οικονομικής βοήθειας, ύψους 190,7 εκατ. δολαρίων σε έξι χώρες, μεταξύ των οποίων είναι και η Ελλάδα.

Όπως αποκαλύπτει το thesseconomy.gr, στο πλαίσιο του «European Recapitalisation Incentive Programme» του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ προβλέπεται η χορήγηση κονδυλίου 25 εκατ. ευρώ στη χώρα μας, το οποίο θα διατεθεί για την αναβάθμιση του στρατιωτικού εξοπλισμού.

Εκτός από την Ελλάδα, στο πρόγραμμα  συμμετέχουν η Αλβανία (30 εκατ. δολάρια), η Βοσνία-Ερζεγοβίνη (30,7 εκατ. δολάρια), η Κροατία (25 εκατ. δολάρια), η Βόρεια Μακεδονία (30 εκατ. δολάρια) και η Σλοβακία (50 εκατ. δολάρια), το οποίο έχει ως στόχο να βοηθήσει τους εταίρους των ΗΠΑ να «απομακρυνθούν από τον ρωσικό (σ.σ. στρατιωτικό) εξοπλισμό».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *