Friday , 3 May 2024

Γιορτάζει η Θεσσαλονίκη – Αύριο στην πόλη η ΠτΔ – Οι εκδηλώσεις για το εορταστικό τετραήμερο

Με τη λιτάνευση της εικόνας του Αγίου Δημητρίου ανοίγουν σήμερα στη Θεσσαλονίκη οι εορταστικές εκδηλώσεις για τη γιορτή του πολιούχου της πόλης, Αγίου Δημητρίου, αλλά και για τη γιορτή της 28ης Οκτωβρίου. Αύριο αναμένεται στην πόλη η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Στη Θεσσαλονίκη θα βρεθεί και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, αλλά και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης. Ακόμη δεν είναι γνωστό αν θα παραστεί ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην στρατιωτική παρέλαση, ή αν θα τον αντικαταστήσει ο ΥΠΕΘΑ, Νίκος Δένδιας. Αργότερα, σήμερα, αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση από την κυβέρνηση.

Οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στην πόλη

Οι εορταστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται φέτος στην πόλη περιλαμβάνουν για τον δήμο Θεσσαλονίκης τον γενικό σημαιοστολισμό από τις 8.00 σήμερα το πρωί, 25η Οκτωβρίου, ως και τη δύση του ήλιου, της 28ης Οκτωβρίου. Επίσης τη φωταγώγηση των καταστημάτων του δημοσίου, των Ο.Τ.Α., καθώς και των Ν.Π.Δ.Δ. και των τραπεζών κατά τις βραδινές ώρες της 25ης, 26ης, 27ης και 28ης Οκτωβρίου 2023. Επίσης σήμερα πραγματοποιούνται ομιλίες και εκδηλώσεις στα σχολεία, σύμφωνα με το πρόγραμμα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας.

Την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου, ανήμερα του Αγίου Δημητρίου
Οι εκδηλώσεις αρχίζουν στις 8.00 το πρωί με την τελετή Έπαρσης της Σημαίας στον Λευκό Πύργο.
-Στις 11.00 π.μ. θα τελεστεί η δοξολογία στον ιερό ναό του πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου προεξάρχοντος του σεβασμιωτάτου μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, με τη συμμετοχή της πολιτειακής, πολιτικής, στρατιωτικής ηγεσίας και των αρχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
-Στις 12:30 μ.μ. θα γίνει επίδειξη από τις στρατιωτικές μουσικές των τριών κλάδων των Ειδικών Δυνάμεων και της Διμοιρίας Επιδείξεων της ΣΣΑΣ, στην πλατεία Αριστοτέλους, στο πλαίσιο του εορτασμού της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 και της απελευθέρωσης της πόλης της Θεσσαλονίκης.

-Στις 18.30 μ.μ. στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης θα γίνει ο επίσημος εορτασμός της ημέρας του πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου, της επετείου απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης και του έπους του 1940, με εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από την επίκουρη καθηγήτρια του τμήματος Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ Μαρία Καβαλά στην Αίθουσα Τελετών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. «Η επισιτιστική κρίση στη Θεσσαλονίκη της γερμανικής Κατοχής και σύγχρονοι προβληματισμοί» είναι το θέμα της ομιλίας της καθηγήτριας κυρίας Καβαλά.

Παρασκευή 27 Οκτωβρίου
Οι εκδηλώσεις της ημέρας αρχίζουν στις 10.00 το πρωί με την κατάθεση στεφάνων από αντιπροσωπείες μαθητών στο Ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού παρουσία της αντιπεριφερειάρχη Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, του Περιφερειακού Διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και των Προϊσταμένων των οικείων διευθύνσεων.

-Στις 11.00 π.μ. θα γίνει η παρέλαση των μαθητών στην οδό Τσιμισκή, σύμφωνα με το πρόγραμμα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας.

-Στις 12.30 μ.μ. θα γίνει κατάθεση στεφάνων στα μνημεία των Ηρώων, στις προτομές και στους ανδριάντες από αντιπροσωπείες μαθητών, σύμφωνα με το πρόγραμμα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας.

Το Σάββατο 28 Οκτωβρίου, ανήμερα της εθνικής επετείου
Ανήμερα της γιορτής της 28ης Οκτωβρίου, στις 10.30 το πρωί θα γίνει η κατάθεση στεφάνου στο Ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
-Στις 11.00 το πρωί οι εορταστικές εκδηλώσεις κορυφώνονται στη λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου με την παρέλαση πολιτικών, μαθητικών και στρατιωτικών τμημάτων, ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας.
Τέλος, για τους υπόλοιπους δήμους της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων θα καταρτισθεί με τη μέριμνα των δημάρχων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *