Friday , 26 April 2024

Γονείς κατά υπουργείου Παιδείας για τις σχολικές εκδρομές που ακυρώθηκαν και δεν έλαβαν πίσω ούτε ένα… ευρώ

Του Γ. Κατσιάνη

Τελειωμό δεν έχει ο Γολγοθάς για τους γονείς μαθητών, οι οποίοι μάταια αναμένουν, εδώ και δύο μήνες, να λάβουν από τα τουριστικά γραφεία τα χρήματα των σχολικών εκδρομών που ματαιώθηκαν, λόγω κορωνοϊού.

Από τις πλέον χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι αυτή των μαθητών της πέμπτης τάξης δημοτικού σχολείου της δυτικής Θεσσαλονίκης, οι οποίοι το διάστημα 27-29 Μαρτίου επρόκειτο να πραγματοποιήσουν εκπαιδευτική εκδρομή στην Αθήνα.

Όπως καταγγέλλουν γονείς, είχαν προκαταβάλλει σε ταξιδιωτικό γραφείο το ποσό των 100 ευρώ για κάθε μαθητή και άλλα 100 ευρώ για ένα συνοδό γονέα.

Ωστόσο, η πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα στις μετακινήσεις που ίσχυσαν το προηγούμενο διάστημα, ανέβαλλαν την εκδρομή, χωρίς ωστόσο οι γονείς να λάβουν πίσω τα χρήματα τους.

«Παρά τις εκκλήσεις μας προς το γραφείο και τον διευθυντή του σχολείου, δεν λάβαμε καμία συγκεκριμένη απάντηση, με αποτέλεσμα σήμερα να μην έχουμε πάρει πίσω ούτε ένα ευρώ», δήλωσε στο thesseconomy.gr, γονέας.

Ωστόσο, σε αντίστοιχες περιπτώσεις, άλλα τουριστικά γραφεία έχουν επιστρέψει τμήμα των χρημάτων για σχολικές εκδρομές που δεν πραγματοποιήθηκαν, λόγω της πανδημίας.

«Βολές» κατά υπουργείου Παιδείας

Την ίδια ώρα, η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων και Κηδεμόνων της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας καταγγέλλει την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ότι δεν έχει λάβει κανένα μέτρο για την επιστροφή των χρημάτων στους δικαιούχους.                       

«Αντί λοιπόν η κυβέρνηση να λύσει το πρόβλημα έτσι απλά με μια νομοθετική ρύθμιση, με ΠΝΠ (ΦΕΚ 84 13/04/20 άρθρο 70) έδωσε τη δυνατότητα στα τουριστικά πρακτορεία (΄΄…να προσφέρουν στον πελάτη (γονέα) αντί της επιστροφής χρημάτων ισόποσο πιστωτικό σημείωμα (Voucher) ισχύος δεκαοκτώ (18) μηνών από την ημερομηνία έκδοσης του.” Μάλιστα αρκετά ταξιδιωτικά  γραφεία άρχισαν να εφευρίσκουν διάφορες προφάσεις  για να παρακρατούν επιπλέον χρήματα  από κάθε μαθητή για λειτουργικά έξοδα ή ακυρωτικά και άλλα τέτοια εφευρήματα», σημειώνει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωση της η Ομοσπονδία και στηλίτευσε την στάση του υπουργείου, το οποίο υποστήριξε «ότι οι γονείς θα πάρουν τα χρήματά τους πίσω μετά από 18 μήνες και πρόσκαιρα δανείζουν τα τουριστικά γραφεία για να επιβιώσουν και  ότι όλοι πρέπει να βάλουμε πλάτη στις ιδιαίτερες συνθήκες που διανύουμε(!)».

Στο πλαίσιο αυτό, η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων και Κηδεμόνων θα πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας αύριο, Τρίτη 2 Ιουνίου, στη μία το μεσημέρι,  έξω από τα γραφεία της περιφερειακής διεύθυνσης εκπαίδευσης Κ. Μακεδονίας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *