Friday , 19 April 2024

Γρηγόρης Γεροτζιάφας στον FM100: “Δεν υπάρχει στρατηγική στην Ελλάδα για τη διαχείριση της πανδημίας. Πάει στα χαμένα”

Τον τρόπο που διαχειρίζεται η ελληνική Πολιτεία την πανδημία σχολίασε μιλώντας στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης FM100 και στην εκπομπή ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟΨΕΙΣ με τον δημοσιογράφο Βασίλη Κοντογουλίδη ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας, καθηγητής Αιματολογίας στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου της Σορβόνης, Υπεύθυνος τμήματος θρόμβωσης στο νοσοκομείο Tenon στο Παρίσι και Διευθυντής της ερευνητικής ομάδας Καρκίνος και θρόμβωση INSERM U938. Ο κ. Γεροτζιάφας επεσήμανε ότι “στην Ελλάδα δεν υπάρχει στρατηγική. Βουλώνουν απλώς διάφορες τρύπες. Στη Γαλλία δεν έκλεισαν τα σχολεία από το Σεπτέμβριο μέχρι προχθές που πλέον έκλεισαν. Όταν στην Ελλάδα είναι 5 μήνες κλειστά τα σχολεία και τα ανοίγεις τώρα σημαίνει ότι δεν έχεις στρατηγική”.

Ο καθηγητής αιματολογίας σημείωσε ότι “επρεπε να υπάρχει κοινή πολιτική στρατηγική κινητοποίησης του πληθυσμού. Η πολιτική που εφαρμόζεται είναι στο επίπεδο «βουλώνω τρύπες». Η Ελλάδα κουράστηκε και δείχνει να μην έχει προοπτική. Κανένας δεν μπορεί να πει τι θα γίνει”.

Σχετικά με την αποτελεσματικότητα των self tests τόνισε ότι “στη Γαλλία δεν έχουμε self tests αλλά δωρεάν rapid tests που γίνονται σε εξωτερικό χώρο των φαρμακείων. Η προσέγγιση του self test είναι πάρα πολύ προβληματική και ως προς τη διαδικασία και ως προς το αποτέλεσμα. Δεν είναι τεστ εγκυμοσύνης «είμαι δεν είμαι έγκυος». Σχετικά με την αξιοπιστία τους είναι σε ποσοτό 50%.Όσοι γνωρίζουν στοιχειωδώς λειτουργία εργαστηρίων ξέρουν ότι η δειγματοληψία είναι μια ιατρική πράξη με τη σύμφωνη γνώμη του ασθενούς. Τι περιμένει κανείς από μια τέτοια επένδυση; Ποιο είναι το μοντέλο οφέλους από τη διαδικασία; Έχει ποσοτοποιηθεί το όφελος από τη διαδικασία αυτή;Είναι χρήσιμα να γίνονται αλλά τι περιμένει κανείς, τι κέρδος θα έχει από αυτή τη διαδικασία; Αυτά πρέπει να εξηγηθούν στον κόσμο”.

Αναφορικά με τον σάλο που έχει δημιουργηθεί σε όλη την Ευρώπη γύρω από το θέμα των παρενεργειών και των θρομβώσεων που μπορεί να συνδέονται με τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca επεσήμανε ότι “αυτό που ξέρουμε στη Γαλλία είναι ότι σε ηλικία μικροτερη των 55 ετών δεν κάνουμε εμβόλιο AstraZeneca στη Γαλλία. Υπάρχει ένα πρόβλημα με την AstraZeneca διαφορετικό με τα άλλα εμβόλια. Είναι άλλο να λέμε ότι είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις και οι παρενέργειες και άλλο να πούμε ότι «δεν υπάρχουν». Η Γαλλία λοιπόν, έδωσε την απάντηση. Δεν θα γίνει κανένας εμβολιασμός κάτω των 55 ετών”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *