Friday , 29 March 2024

Γ.Πλακιωτάκης: “Θέλουμε να αλλάξουμε την πολιτική φιλοσοφία για την αξιοποίηση των 10 περιφερειακών λιμανιών”

Σε επιβεβαίωση των πληροφοριών που έφεραν τη νέα Κυβέρνηση να υιοθετεί διαφορετικό μοντέλο για την αξιοποίηση των 10 περιφερειακών λιμανιών, από το μοντέλο των “υποπαραχωρήσεων” δραστηριοτήτων που προωθούσε η προηγούμενη Κυβέρνηση, προέβη στην πράξη ο νέος υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, με σημερινές δηλώσεις του. Το θέμα έχει μεγάλο ενδιαφέρον ειδικά για τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας, για τα οποία ως γνωστόν υπάρχει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον από πλευράς ΗΠΑ, καθώς φαίνεται να είναι πλέον ανοιχτό το ενδεχόμενο πώλησης.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, σε δηλώσεις του σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου για τις πρώτες κινήσεις και στόχους του υπουργείου τόνισε καταρχάς πως θα δοθεί προτεραιότητα στα εν εξελίξει αναπτυξιακά σχέδια, που υπάρχουν στα μεγάλα λιμάνια της χώρας. Περαιτέρω, σημείωσε πως “θέλουμε να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι φιλική χώρα προς τις επενδύσεις”, όπως επίσης και για τα δέκα περιφερειακά λιμάνια ότι “θέλουμε να αλλάξουμε την πολιτική φιλοσοφία για την αξιοποίησή τους. Αυτό θα γίνει πρακτικά μέσα από μελέτες αξιολόγησης, βιωσιμότητας, οι οποίες θα μας υποδείξουν με ποιο μοντέλο θα προχωρήσουμε το επόμενο χρονικό διάστημα. Οι συγκεκριμένες μελέτες εκτιμούμε ότι θα ολοκληρωθούν μέσα στους επόμενους δυο-τρεις μήνες και στη συνέχεια θα έχουμε και τις οικονομικές παραμέτρους, οι οποίες θα προσδιορίσουν με ποιο τρόπο θα προχωρήσει η διαγωνιστική διαδικασία. Όλα αυτά θα γίνουν με σεβασμό στο δημόσιο συμφέρον, στη διασφάλιση επενδύσεων και, βεβαίως, στη διασφάλιση των εσόδων για τον κρατικό προϋπολογισμό”.

Πρόθεση – πάντοτε σύμφωνα με τον κ.Πλακιωτάκη – είναι να υπάρξει άμεση επικαιροποίηση της εθνικής στρατηγικής λιμένων, κάτι που σημαίνει αναδιοργάνωση των φορέων λιμενικής διακυβέρνησης. “Εδώ υπάρχουν παθογένειες δεκαετιών, θα πρέπει το υπουργείο Ναυτιλίας να έχει τον κεντρικό συντονιστικό ρόλο όσον αφορά στην αξιοποίηση των δέκα περιφερειακών λιμανιών της χώρας, τα οποία θεωρούμε ατμομηχανές οικονομικής ανάπτυξης, μέρος της αλυσίδας των διεθνών μεταφορών logistics και ενέργειας”, σημείωσε σχετικά.

Ανέφερε επίσης πως τις προηγούμενες ημέρες είχε συνεργασία με εκπροσώπους της ΔΕΠΑ, οι οποίοι τον ενημέρωσαν για το πρόγραμμα «Poseidon», το οποίο είναι σήμερα σε εξέλιξη στα τέσσερα λιμάνια, της Πάτρας, της Ηγουμενίτσας, του Ηρακλείου και του Πειραιά, σημειώνοντας πως “πρόκειται για πρόγραμμα επενδύσεων σε LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο), κάτι που θα δώσει μια προστιθέμενη αξία στα λιμάνια και, βεβαίως, δημιουργεί άλλες προϋποθέσεις, ώστε να έχουν τα πλοία μια εναλλακτική πηγή τροφοδοσίας, καθώς πρόκειται για το καύσιμο του μέλλοντος”.

Επανέλαβε πως σκοπός του ιδίου, αλλά και της κυβέρνησης, είναι «να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ, ούτε μια ημέρα». Για αυτόν τον λόγο, οι επαφές του με θεσμικούς εκπροσώπους της ναυτιλίας ήταν συνεχείς, όπως και με τους πρέσβεις του Κατάρ και του Κουβέιτ στην Ελλάδα, οι οποίοι έχουν εκφράσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα 10 περιφερειακά λιμάνια της χώρας.

Ιδιαίτερη έμφαση και προσοχή θα δοθεί επίσης, σύμφωνα με τον υπουργό, στη ναυτική εκπαίδευση. Όπως έκανε γνωστό, στις αρχές Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει τη λειτουργία του το ΚΕΣΕΝ στη Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης, ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες βελτίωσης των εγκαταστάσεων, εξοπλισμού και μέσων στο κέντρο του Ασπροπύργου, ενώ επίσης – όπως ανλεφερε – “θα προχωρήσουμε άμεσα και σε έναν νόμο πλαίσιο που θα καλύπτει ολιστικά το θέμα της ναυτικής εκπαίδευσης. Έχουν γίνει βήματα κατά περιόδους σε εκσυγχρονισμό, καθηγητές, κτηριακές υποδομές. Όμως, εάν θέλουμε να συνδέσουμε τη ναυτική εκπαίδευση με την ελληνική σημαία, τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού νηολογίου, την αύξηση της απασχόλησης των Ελλήνων ναυτικών και βέβαια και την ενίσχυση των ασφαλιστικών μας ταμείων και την ενίσχυση των εσόδων του κράτους, πρέπει να δώσουμε προσοχή στην εκπαίδευση”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *