Thursday , 28 March 2024

Δάνειο 50 εκατ.ευρώ από την Παρευξείνια Τράπεζα για το “πράσινο” project “One Tower” στη Ρουμανία

Δάνειο 50 εκατομμυρίων ευρώ χορήγησε η Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου (ΤΕΑΕΠ) στη ρουμανική One United Tower A.Ε. με στόχο  τη διευκόλυνση της ανάπτυξης επιχειρηματικών υποδομών στη Ρουμανία.

Ο σκοπός του δανείου της ΤΕΑΕΠ  είναι να χρηματοδοτήσει το κόστος κατασκευής του «One Tower», ενός πράσινου κτιρίου γραφείων που αποτελεί μέρος του συγκροτήματος μικτής χρήσης One Floreasca City,  που βρίσκεται σε μια εγκαταλελειμμένη βιομηχανική περιοχή στην πρωτεύουσα της Ρουμανίας και ανακατασκευάστηκε πρόσφατα. Το συνολικό κόστος του έργου είναι 54 εκατομμύρια ευρώ.

Μέρος του δανείου  θα χρησιμοποιηθεί για την αναχρηματοδότηση δαπανών που έχουν πραγματοποιηθεί έως τώρα και χρηματοδοτήθηκαν από τους μετόχους. Το κτίριο “One Tower”, που αναμένεται να εγκαινιαστεί κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, αποτελεί μέρος ενός μεγαλύτερου έργου αναγέννησης αστικών περιοχών που περιλαμβάνει επίσης και οικιστικό συγκρ’οτημα. Το κτίριο  στοχεύει να αποκτήσει την  παγκόσμια πιστοποίηση υγείας και ευημερίας WELL. Θα λάβει επίσης την πιστοποίηση LEED Platinum-4 green, το αυστηρότερο περιβαλλοντικό πρότυπο στον κόσμο για κτίρια. Για την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η Τράπεζα χρησιμοποίησε την Dentons (νομική εταιρεία με διεθνή παρουσία) ως εξωτερικό νομικό σύμβουλό της.

«Η ΤΕΑΕΠ είναι στην ευχάριστη θέση να υποστηρίζει αυτό το έργο που, εν μέσω της πανδημίας, αντιπροσωπεύει μια σημαντική επένδυση στον κατασκευαστικό τομέα στη Ρουμανία, η οποία θα ενισχύσει την προσφορά ποιοτικών επιχειρηματικών υποδομών στο Βουκουρέστι. Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που ο πελάτης μας έχει επανειλημμένα βραβευτεί για τη βιωσιμότητα των έργων του, κάτι που, ως αναπτυξιακός οργανισμός,  επιδιώκουμε να υποστηρίζουμε και να προωθουμε», δήλωσε ο Ντμίτρι Πάνκιν, Πρόεδρος της Παρευξείνιας Τράπεζας.

“Είμαστε χαρούμενοι που με αυτό μας το πρότζεκτ λαμβάνουμε την ψήφο εμπιστοσύνης ενός σημαντικού διεθνούς χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, και που επιβεβαίωνονται οι προσπαθειές μας για ανάπτυξη σ τη ρουμανική αγορά  βιώσιμων ακινήτων με διεθνή πρότυπα. Είναι μια σημαντική δράση και ταυτόχρονα μια ‘πρώτη» για τον όμιλο One, ο οποίος μέχρι τώρα έχει καταφύγει σε άλλες χρηματοδοτικές λύσεις. Το κεφάλαιο θα χρησιμοποιηθεί για την ολοκλήρωση της επένδυσης και την αναχρηματοδότηση καταβεβλημέμων εξόδων κατασκευής του κτιρίου γραφείων One Tower “, δήλωσε ο Αντρέϊ Ντιακονέσκου, συνιδρυτής της One United Properties.

Η One United Tower Α.Ε., ιδρύθηκε από την One United Properties Α.Ε. το 2017 ως εταιρεία ειδικού σκοπού για την ανάπτυξη, κατασκευή και λειτουργία του κτιρίου γραφείων «One Tower». Η One United Properties Α.Ε.. ιδρύθηκε το 2007 από τους επιχειρηματίες της Ρουμανίας Βίκτορ Καπιτάνου  και Αντρέϊ Ντιακονέσκου. Η  One United Properties είναι ένας από τις μεγαλύτερε και πιο επιτυχημένες κατασκευαστικές κατοικιών, γραφείων και συγκροτημάτων μικτών χρήσεων υψηλού επιπέδου στη Ρουμανία, με ακαθάριστη αξία ανάπτυξης άνω των 1,1 δισ. Ευρώ και έναν ενεργό χαρτοφυλάκιο  έργων που περιλαμβάνει πάνω από 2.000 οικιστικές μονάδες. Η One United Properties είναι μια καινοτόμος εταιρεία αφιερωμένη στην επιτάχυνση της υιοθέτησης κατασκευαστικών πρακτικών για ενεργειακά αποδοτικά, βιώσιμα και υγιή κτίρια. Όλα τα κτίρια της εταιρείας διαθέτουν ανώτερες πιστοποιήσεις βιωσιμότητας, ενεργειακής απόδοσης και ευεξίας. Η εταιρεία έχει λάβει πολλά σχετικά  βραβεία και πιστοποιήσεις και είναι η πρώτη κατασκευαστική  στη Ρουμανία που έχει βραβευτεί διεθνώς,  έχοντας λάβει το βραβείο  «Καλύτερης Βιώσιμης Ανάπτυξης Κατοικιών» στον κόσμο στα Διεθνή Βραβεία Ακινήτων 2019-2020.

Η Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου (Παρευξείνια Τράπεζα) είναι διεθνές χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, το οποίο ιδρύθηκε από την Αλβανία, την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, τη Βουλγαρία, τη Γεωργία, την Ελλάδα, τη Μολδαβία, τη Ρουμανία, τη Ρωσία, την Τουρκία και την Ουκρανία. Με έδρα τη Θεσσαλονίκη, η Τράπεζα στηρίζει την οικονομική ανάπτυξη και την περιφερειακή συνεργασία χορηγώντας δάνεια, πιστωτικές γραμμές, συμμετοχές και εγγυήσεις για χρηματοδότηση επιχειρήσεων και εμπορίου στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα στις χώρες-μέλη της. Το εγκεκριμένο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας ανέρχεται σε 3,45 δισεκατομμύρια ευρώ. Η μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Παρευξείνιας Τράπεζας  είναι “Α-“ από την Standard and Poor’s και “Α2” από την Moody’s.  Για περισσότερες πληροφορίες: www.bstdb.org

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *