Friday , 19 April 2024

Δέκα χιλιάδες ασπίδες προσώπου και υφασμάτινες μάσκες μοιράζονται αύριο στα μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης

Της Σ.Ξανθοπούλου

Οι γιατροί-μέλη του ΙΣΘ θα παραλαμβάνουν -μέσα από το αυτοκίνητο τους- το υγειονομικό υλικό αύριο Κυριακή 29 Μαρτίου από τις 10:00 έως τις 16:00. Ειδικό stand που θα τοποθετηθεί επί της Λεωφόρου Νίκης στο ύψος της Πλατείας Αριστοτέλους.   θα εξυπηρετηθούν αρχικά οι πρώτες ειδικότητες αιχμής (παθολόγοι, πνευμονολόγοι, αναισθησιολόγοι, εντατικολόγοι, Γενικοί Ιατροί, ΩΡΛ και παιδίατροι).

«Με πρωτοβουλία και έξοδα του συλλόγου θα προμηθευτούν οι συνάδελφοι μέλη του ΙΣΘ -οι οποίοι άλλοι εργάζονται σε δημόσιες δομές υγείας και άλλοι στον ιδιωτικό τομέα που «βάζει πλάτη» ώστε να μην επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο το ΕΣΥ, υγειονομικό υλικό προστασίας που παράχθηκε στη Θεσσαλονίκη» επεσήμανε ο πρόεδρος του ΙΣΘ Νίκος Νίτσας. 

Ο ΙΣΘ προσπάθησε να αγοράσει από το εξωτερικό μάσκες για τα μέλη του, αλλά κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό λόγω της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου περί δέσμευσης στα τελωνεία των εισαγομένων ΜΑΠ. Σε συνέχεια αυτής της προσπάθειας  στράφηκε στην εγχώρια αγορά και προσέγγισε επιχειρήσεις και εταιρείες ώστε να συνδράμουν σε ιδέες ή παραγωγή ΜΑΠ με ό,τι υλικά έχουμε διαθέσιμα στην χώρα μας. Με τη συνδρομή της εθελοντικής δράσης COVID-19 Response Greece, αγοράστηκαν για αρχή 5000 ασπίδες προσώπου.

Επίσης σε συνεργασία με βιοτεχνίες κατασκευάστηκαν 5000 υφασμάτινες μάσκες 2 επιπέδων οι οποίες θα διατεθούν δωρεάν σε όλα τα μέλη του ΙΣΘ. Επιπλέον, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει δεσμευθεί για την διάθεση ΜΑΠ (γάντια, μάσκες, αντισηπτικά) τις επόμενες μέρες.

Ο πρόεδρος του ΙΣΘ επισημαίνει ότι ” η υφασμάτινη μάσκα 2 επιπέδων σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί medical device για τον SARS-CoV-2. Είναι απλά ένα μέσο προσωπικής προστασίας, το οποίο σε συνδυασμό με την ασπίδα αυξάνει το ποσοστό προστασίας χωρίς όμως να φτάνει το επίπεδο προστασίας της μάσκας N95 ή FFP2-3″.

Τη Δευτέρα 30 Μαρτίου από τις 10:00 έως τις 14:00 θα εξυπηρετηθούν όλες οι ειδικότητες με τον ίδιο τρόπο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *