Friday , 3 May 2024

Δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο: Στο έλεος των τραπεζών, εδώ και 15 χρόνια!

Του Γ.Κατσιάνη

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Οικονομικών, διοργανώνει αύριο, Τετάρτη στην μία το μεσημέρι η Επιτροπή Πρωτοβουλίας Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου.

Στην επιστολή της προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κ. Χατζηδάκη, η Επιτροπή καλεί την κυβέρνηση να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία ώστε να ρυθμιστούν 75.000 δάνεια σε ελβετικό φράγκο.

“Η νομοθετική παρέμβαση για ρύθμιση των δανείων αυτών, είναι πλέον καθαρά θέμα πολιτικής βούλησης”, τονίζει, μεταξύ άλλων, η Επιτροπή και καταγγέλλει την λογική “της δόλιας συμπεριφοράς και πρακτικής των τραπεζών-με την ανοχή της Πολιτείας-που ασκείται βιαίως και σιωπηρά στην πλάτη εδώ και 15 χρόνια, δημιουργώντας ακρότητες στην κοινωνία”.

Παρέμβαση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής

Στο πλευρό των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής.

Ειδικότερα, με επίκαιρη ερώτηση του προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Μιχάλης Κατρίνης ζητά από την κυβέρνηση να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία που να δίνει δίκαιη λύση στο σημερινό αδιέξοδο των δανειοληπτών.

“Πολλοί δανειολήπτες στην ΕΕ κέρδισαν δικαστικές υποθέσεις σε εθνικά δικαστήρια, με το Δικαστήριο Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιτρέπει αποζημιώσεις και ορισμένες χώρες, όπως η Πολωνία, η Κροατία και η Ουγγαρία, νομοθέτησαν για την ανακούφιση των δανειοληπτών ενώ στη Γαλλία η BNP Paribas αποζημίωσε τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο”, σημειώνει ο κ. Κατρίνης και υπενθυμίζει την πρόταση νόμου την οποία έχει καταθέσει το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής εδώ κι ένα χρόνο και η οποία προβλέπει την ανάληψη του συναλλαγματικού κινδύνου κατά τα 2/3 από τις τράπεζες και κατά το 1/3 από τους δανειολήπτες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *