Friday , 26 April 2024

Δείτε ποιοι συνταξιούχοι θα λάβουν αναδρομικά ως και 2.800 ευρώ

«Φουσκωμένοι» θα είναι τον Οκτώβριο οι τραπεζικοί λογαριασμοί 90.000 δικαιούχων των συντάξεων χηρείας, λόγω της καταβολής των αναδρομικών πέντε μηνών.  


Ειδικότερα, οι δικαιούχοι θα λάβουν με τη σύνταξη του Νοεμβρίου από 561 ευρώ ως 2.800 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε αναδρομικά της περιόδου Ιουνίου-Οκτωβρίου.

Οι καθυστερήσεις στις συντάξεις χηρείας οφείλονται στο γεγονός ότι μετά τον νόμο με τις αλλαγές στις συντάξεις χηρείας (ν. 4611/2019) που τέθηκε σε ισχύ στις 17 Μαΐου 2019, δεν έγινε καμία ενέργεια από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ώστε να εφαρμοστεί στην πράξη.

Επίσης οι συντάξεις χηρείας που έχουν εκδοθεί υπολογίστηκαν με το 50% της  σύνταξης του θανόντος και με τον νέο νόμο πρέπει να επανεκδοθεί καινούργια απόφαση με αύξηση του ποσοστού στο 70% για τη χήρα και στο 30% σωρευτικά για τα τέκνα εφόσον είναι δικαιούχοι και δεν έχουν κλείσει το 24ο έτος.

Παράλληλα απαιτούνται δύο υπολογισμοί καθώς ο νόμος λέει ότι η χήρα θα λαμβάνει το 70% είτε της αρχικής σύνταξης του θανόντος, είτε της επανυπολογισμένης, εφόσον προκύπτει μεγαλύτερο ποσό μέσω του επανυπολογισμού.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *