Friday , 26 April 2024

Δείτε πότε θα καταβληθούν τα επιδόματα σε εργαζόμενους, ελεύθερους επαγγελματίες, άνεργους και επιστήμονες

Του Γ. Κατσιάνη

Την ώρα που η κυβέρνηση επεξεργάζεται το σχέδιο της επιστροφής στην κανονικότητα, η οποία προσδιορίζεται στις αρχές Μαΐου, το οικονομικό επιτελείο δρομολογεί την πληρωμή επιδομάτων των 800 ευρώ σε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, άνεργους και επιστήμονες.

Ειδικότερα, από Δευτέρα 27 Απριλίου θα αρχίσει η σταδιακή καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 800 ευρώ σε 500.000 ελεύθερους επαγγελματίες και ιδιοκτήτες-μετόχους ατομικών, ανώνυμων (ΑΕ), ετερόρρυθμων (ΕΠΕ), ομόρρυθμων (ΟΕ) και ιδιωτικών κεφαλαιουχικών (ΙΚΕ) επιχειρήσεων.

Μάλιστα, προκειμένου να διευκολυνθούν όσοι δεν κατέθεσαν έγκαιρα τις αιτήσεις τους στην πλατφόρμα myBusinessSupport, δόθηκε παράταση της σχετικής προθεσμίας μέχρι και την Τρίτη 28 Απριλίου.                                                              

Επιπλέον,  όσοι εργαζόμενοι δεν υπέβαλαν υπεύθυνη δήλωση για τα 800 ευρώ στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη», μπορούν να την υποβάλλουν μέχρι τέλος της εβδομάδας, σύμφωνα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους.                                  

Συγκεκριμένα, το Σάββατο 25 Απριλίου όσων εργαζομένων ο αριθμός φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ) λήγει σε 5, την Κυριακή 26 Απριλίου όσων ο ΑΦΜ λήγει σε 6, την Δευτέρα 27 Απριλίου όσων ο ΑΦΜ λήγει σε 7, την Τρίτη 28 Απριλίου όσων ο ΑΦΜ λήγει σε 8, την Τετάρτη 29 Απριλίου όσων ο ΑΦΜ λήγει σε 9 και την Πέμπτη 30 Απριλίου όσων ο ΑΦΜ λήγει σε 0.   

Επιπλέον, προθεσμία μέχρι τις 3 Μαΐου έχουν 168.000 μακροχρόνια άνεργοι για να επιβεβαιώσουν ή να καταχωρίσουν τα στοιχεία του τραπεζικού τους λογαριασμού (IBAN) για να λάβουν το επίδομα των 400 ευρώ.                                                                                                                                      

Εξάλλου, στο πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου αναμένεται να λάβουν οι επιστήμονες τα 600 ευρώ, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση.                                     

Όπως τόνισε ο υπουργός εντός της επόμενης εβδομάδας θα εκδοθεί η υπουργική απόφαση που θα ξεκαθαρίζει τον τρόπο πληρωμής των επιστημόνων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *