Tuesday , 23 April 2024

Δείτε σε ποιες επιχειρήσεις το κράτος θα επιδοτεί μέρος των μισθών των εργαζομένων

Τη δυνατότητα σε όσες επιχειρήσεις είδαν τα έσοδα τους να μειώνονται το προηγούμενο διάστημα, λόγω της πανδημίας, να εφαρμόσουν την εκ περιτροπής εργασία, δίνει το υπουργείο Εργασίας.

Σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, ο εργοδότης μπορεί να μειώσει μέχρι τις 15 Οκτωβρίου το χρόνο εργασίας κατά 50% είτε για μέρος είτε για το σύνολο του προσωπικού της επιχείρησης, καταβάλλοντας το 50% του μισθού.

Όσον αφορά το υπόλοιπο μισό του μισθού, το κράτος θα καταβάλλει στον εργαζόμενο το 60%, γεγονός που ενδεχομένως να οδηγήσει σε μείωση αποδοχών.

“Η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει επιτέλους μέτρα για να στηρίξει την μικρομεσαία επιχείρηση, την ραχοκοκκαλιά της οικονομίας”, δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), Μάριος Παπαδόπουλος.

Σε περίπτωση που οι μηνιαίες αποδοχές υπολείπονται του κατώτατου μισθού, το κράτος θα αναπληρώνει τη διαφορά, ώστε στην τσέπη του εργαζόμενου να μένουν κάθε μήνα 650 ευρώ.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των συνδικάτων υποστηρίζουν πως η εφαρμογή του προγράμματος δεν θα λειτουργήσει ανασταλτικά στην αύξηση της ανεργίας.

“Υπάρχει μια de facto απώλεια εσόδων γύρω στο 20% για κάθε εργαζόμενο και αν προσθέσουμε τα δώρα και τις άδειες, η ζημία είναι ακόμα μεγαλύτερη”, τόνισε ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ), Χάρης Κυπριανίδης.

Να σημειωθεί ότι η ρύθμιση θα εφαρμοστεί μόνο για εργαζόμενους που έχουν εξαρτημένη σχέση εργασίας,πλήρους απασχόλησης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *