Thursday , 18 April 2024

ΔΕΗ: Από αύριο (1η Σεπτεμβρίου) σε ισχύ τα νέα τιμολόγια – Στόχος η είσπραξη 490 εκατ.ευρώ

Άμεσα, συγκεκριμένα από αύριο (1η Σεπτεμβρίου) τίθενται σε ισχύ από τη ΔΕΗ η αύξηση της τιμής της κιλοβατώρας από 16,4% έως 19,4% – η οποία ωστόσο σύμφωνα με τις εξαγγελίες θα αντισταθμίζεται από τη μείωση του ΦΠΑ και του ΕΤΜΕΑΡ – και η μείωση της έκπτωσης συνέπειας στο 5%, από 10% που είναι σήμερα, μετά την έγκριση που έδωσε χθες το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας στα εν λόγω μέτρα αναπροσαρμογής των τιμολογίων της εταιρείας.
Επίσης, στα τιμολόγια της χαμηλής τάσης θα ενσωματωθεί ρήτρα CO2, η οποία με τα ισχύοντα επίπεδα των τιμών των δικαιωμάτων ρύπων θα έχει μηδενική επιβάρυνση στους λογαριασμούς. Ωστόσο, ο ρόλος της είναι να αποτελέσει μέτρο προστασίας έναντι μελλοντικών αυξήσεων των δικαιωμάτων, προκειμένου να ενεργοποιηθεί και να μετακυλίσει στους λογαριασμούς ένα ποσοστό της επιπλέον επιβάρυνσης του λειτουργικού κόστους της επιχείρησης.

Με τα παραπάνω μέτρα η ΔΕΗ αποσκοπεί στην ενίσχυση των εσόδων της κατά 490 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, η ΔΕΗ έχει δώσει ρητή εντολή στον ΔΕΔΔΗΕ για εντατικοποίηση των αποκοπών σε πελάτες που έχουν εντοπιστεί ότι συστηματικά αποφεύγουν να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους, συσσωρεύοντας μεγάλα ποσά οφειλής.

Σύμφωνα με στοιχεία που αναφέρει η εταιρεία σε πρόσφατη ανακοίνωσή της, ο αριθμός των στρατηγικών κακοπληρωτών, που οφείλουν ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 6 μηνών ανέρχεται σε 582.000 περιπτώσεις και οι οφειλές τους φτάνουν το ποσό των 545 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, οι «τελικοί καταναλωτές» ανέρχονται σε 895.000, συνολικών ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους 1 δισεκατ. ευρώ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *