Saturday , 27 April 2024

ΔΕΘ- Helexpo: Στις 10-12 Νοεμβρίου η 38η Philoxenia, Hotelia και η «2η Real Estate Expo North»

Από τις 10-12 Νοεμβρίου ανοίγει τις… πύλες της η διεθνής έκθεση τουρισμού, η 38η Philoxenia στο εκθεσιακό κέντρο της ΔΕΘ – Helexpo, στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, θα διεξαχθεί και η «Hotelia» εστιάζοντας στον ξενοδοχειακό εξοπλισμό, ενώ για δεύτερη χρονιά η έκθεση θα έχει και… επενδυτικό ενδιαφέρον σε θέματα ακινήτων με τη «2η Real Estate Expo North». Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν μεθαύριο, Παρασκευή 10 Νοεμβρίου, από την υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη. Τιμώμενη χώρα της 38ης Philoxenia φέτος είναι η γειτονική μας Βουλγαρία.

Συμμετέχουν πάνω από 300 εκθέτες
Περίπου 17 χώρες συμμετέχουν στη διεθνή έκθεση τουρισμού. Και είναι: η Ελλάδα, η Κύπρος, η Βουλγαρία, η Τουρκία, η Σερβία, η Αλβανία, η Αρμενία, η Βοσνία, η Πολωνία, η Σλοβακία, η Πορτογαλία, το Ιράν, η Γεωργία, η Ιορδανία, το Λουξεμβούργο, οι Φιλιππίνες και το Κόσοβο. Περισσότεροι από 300 εκθέτες και 120 «hosted buyers» θα βρίσκονται στην 38η Philoxenia, στα Περίπτερα 13 και 15. Επίσης, συμμετέχουν ξενοδοχειακές αλυσίδες, τρεις εταιρείες κρουαζιέρας, μία ακτοπλοϊκή εταιρεία που τα τελευταία χρόνια δίνει «ψήφο» εμπιστοσύνης στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, καθώς και αεροπορικές εταιρείες εκ των οποίων η μία ελληνική. Δώδεκα από τις 13 Περιφέρειες της χώρας μας θα βρίσκονται για άλλη μια χρονιά στη Philoxenia, «ταξιδεύοντας» τους επισκέπτες στις ομορφιές τους, στους κρυμμένους τους «θησαυρούς», στη γαστρονομία τους, στα πολιτιστικά τους δρώμενα, στα ήθη και στα έθιμα.

Η τιμώμενη χώρα
Όπως επισήμανε ο πρόεδρος της ΔΕΘ- Helexpo Τάσος Τζήκας, «με τη Βουλγαρία έχουμε αναπτύξει σχέσεις κι έχουμε αναδείξει τη στρατηγική μας», ευχαριστώντας την υπουργό Τουρισμού Βουλγαρίας Zaritza Dinkova καθώς και τη σύμβουλο και εκπρόσωπο της υπουργού Τουρισμού Mariela Modeva. Όπως δήλωσε «ότι το 2023 επισκέφτηκαν την Ελλάδα 1.250.000 Βούλγαροι τουρίστες, σημειώνοντας αύξηση 41,2%, ενώ το αντίστοιχο χρονικό διάστημα επισκέφτηκαν τη Βουλγαρία 670.000 Έλληνες». Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι, στην 37η Philoxenia, τιμώμενη χώρα ήταν η Αρμενία και τιμώμενη περιοχή ο δήμος Ηρακλείου Κρήτης.

HOTELIA: Με εκδηλώσεις γαστρονομίας
Το διήμερο 10 – 12 Νοεμβρίου, εκτός από τη Philoxenia διοργανώνεται και η Hotelia. Είναι η έκθεση ξενοδοχειακού εξοπλισμού στους τομείς των ξενοδοχείων, της εστίασης και της καφεστίασης. Μάλιστα στις παράλληλες εκδηλώσεις περιλαμβάνονται οι ενότητες «All About Gastronomy» και το «All About Cafe». Σχετικά με τις εκδηλώσεις γαστρονομίας, οι οποίες είναι αφιερωμένες στην ανάδειξη της τοπικότητας κάθε περιοχής και στη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης τουριστικής εμπειρίας μέσα από τη γαστρονομία, επί τρεις μέρες στο τραπέζι της ειδικής «dining area» θα πραγματοποιηθούν masterclasses στο Περίπτερο 9. Όμως και στην ενότητα για τον καφέ, κορυφαίοι επαγγελματίες από τους χώρους του καφέ και των ποτών θα παρουσιάσουν τις τεχνικές τους, ενώ μέσα από σεμινάρια θα αναδείξουν όλες τις εξελίξεις για τον καφέ.

Κτηματαγορά: Ένα επενδυτικό τριήμερο
Για δεύτερη συνεχή χρονιά-παράλληλα με την 38η Philoxenia -θα διεξαχθεί η έκθεση «2η Real Estate Expo North», με στόχο να καλύψει τις επενδυτικές ανάγκες της Βόρειας Ελλάδας στο χώρο της κτηματαγοράς. Το Περίπτερο 16, στη ΔΕΘ, από την Παρασκευή 10 έως την Κυριακή 12 Νοεμβρίου θα αποτελέσει το σημείο συνάντησης για κτηματομεσίτες, επενδυτές, αλλά και για τους ενδιαφερόμενους αγοράς ακινήτου.

Φόρουμ για την κλιματική αλλαγή
Στην κλιματική αλλαγή, την κυκλική οικονομία αλλά και τον υπερτουρισμό θα εστιάσει το φόρουμ που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 11 Νοεμβρίου στο Περίπτερο 14, υπό την αιγίδα του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος – Τμήμα Διοίκησης Οργανισμών, Μάρκετινγκ και Τουρισμού. Στόχος του Philoxenia Forum 2023 είναι να δημιουργηθεί ένας ουσιαστικός διάλογος μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων, τουρισμού και πολιτικών εκπροσώπων, ώστε να προβλεφθούν τα κατάλληλα μέτρα και οι διαδικασίες για τη βιώσιμη ανάπτυξη της τουριστικής βιομηχανίας στη χώρα μας.

Παράλληλες εκδηλώσεις
Στο πλαίσιο της 38ης Philoxenia θα πραγματοποιηθούν και άλλες εκδηλώσεις όπως το «3ο Bike Friendly Forum» για τη μετακίνηση με ποδήλατο (Σάββατο 11/11, στο συνεδριακό κέντρο «Ν. Γερμανός»). Η παρουσίαση του λευκώματος «Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης: Μωσαϊκό Πολιτισμών» από την αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης και πρόεδρο του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου (Κυριακή 12/11, στο Open Stage, Περίπτερο 13). Επίσης παρουσίαση της περιπατητικής – ποδηλατικής διαδρομής και του «signature menu» της Μεγάλης Παναγίας δήμου Αριστοτέλη (Σάββατο 11/11, Περίπτερο 13, Stand 30), εκδήλωση του ΣΕΤΕ – ΙΝΣΕΤΕ – Marketing Greece με τίτλο «Ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού» (Σάββατο 11/11, Open Stage, Περίπτερο 13), παρουσίαση από το Σύλλογο Διευθυντών Ξενοδοχείων ΜΑ – ΘΡΑ σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ξενοδοχειακός κλάδος (Σάββατο 11/11, Συνεδριακό Κέντρο «Ν. Γερμανός») κλπ.

*Το ωράριο λειτουργίας των εκθέσεων: Παρασκευή 10 Νοεμβρίου, από τις 11.00 π.μ. – 20.00 μ.μ. (μόνο για εμπορικούς επισκέπτες), Σάββατο 11 Νοεμβρίου 10.00 π.μ. – 20.00 μ.μ. και Κυριακή 12 Νοεμβρίου από τις 10.00 π.μ. – 18.00 μ.μ.. Η είσοδος είναι ελεύθερη για τους εμπορικούς επισκέπτες κατόπιν εγγραφής, και 5 ευρώ για το κοινό.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *