Friday , 3 May 2024

Δεκαπενταύγουστος στην Ελλάδα – H ημέρα ύμνος στην Παναγία

«Ο Δεκαπενταύγουστος είναι -όπως πολύ εύστοχα τον έχει ονομάσει ο λαός μας- το ‘Πάσχα του καλοκαιριού’ γιατί εορτάζουμε ότι η Θεοτόκος πεθαίνοντας δεν παρέμεινε το Σώμα της στη η γη αλλά ήρθε ο Υιός της -τιμώντας τη Μητέρα του- και παρέλαβε το Σώμα και την Ψυχή της. Και τώρα η Θεοτόκος είναι μέσα στον Παράδεισο μαζί με το Σώμα και την Ψυχή της», λέει στο thesseconomy.gr ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος.

Η Θεοτόκος αναστήθηκε από τον Υιόν της
Όπως διευκρίνισε ο σεβασμιώτατος κ.κ. Ιουστίνος «είναι ένα Πάσχα, μία διάβαση από τη φθορά στην αφθαρσία. Ο μεν Χριστός κατά το Πάσχα αναστήθηκε μόνος του ως Θεός. Η δε Θεοτόκος αναστήθηκε από τον Υιόν της- Θεό ως άνθρωπος. Δεν μπορούσε μόνη ν΄αναστηθεί. Αναστήθηκε από τον ίδιο τον Χριστό, τον Θεό μας. Αυτό για μας αποτελεί ένα δείγμα, έναν τύπο, πώς εμείς θ’ αναστηθούμε. Δηλαδή ο τρόπος της μεταστάσεως της Θεοτόκου αποτελεί και μια προτύπωση πώς όλος ο άνθρωπος, κάθε άνθρωπος, θα αναστηθεί κατά τη δευτέρα Παρουσία. Δηλαδή, τί θα γίνει κατά τη δευτέρα Παρουσία; Αυτό που έγινε στην περίπτωση της Θεοτόκου. Θα ενωθεί η ψυχή μας με τα σώματά μας που θ’ αναστηθούν. Γιατί όταν μιλάμε για αναστάσταση νεκρών, εννοούμε ανάσταση σωμάτων. Οι ψυχές μας δεν πεθαίνουν. Θα αναστηθούν λοιπόν οι ψυχές με το σώμα μας κι έτσι θα παρουσιαστούμε ενώπιον του Κριτού μας, του Ιησού Χριστού και ανάλογα με τις πράξεις μας οι μεν θα πάμε- εύχομαι όλοι να πάμε στον Παράδεισο- οι δε –εύχομαι να μην πάει κανείς- στην κόλαση. Η γιορτή λοιπόν αυτή μας υπενθυμίζει και μας προτυπώνει τον τρόπο της δικής μας εισόδου στην αιώνια ζωή, στα ουράνια βασίλεια. Επίσης μας υπενθυμίζει ότι Αυτός που είναι χορηγός της ζωής και Αυτός που νικάει τον θάνατο είναι ο Ιησούς Χριστός».

«Μητέρα της ζωής»
«Η ζωή χωρίς Θεό δεν βαστιέται», λέει ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος αναφερόμενος στη δύσκολη εποχή που ζούμε Και όπως τονίζει «σε όλες τις εποχές δεν βαστιόταν η ζωή χωρίς Θεό. Στη δική μας όμως ακόμη περισσότερο γιατί όλα αυτά που ζούμε έχουν έναν κοινό παρανομαστή το θάνατο. Όλα αυτά που ζούμε μας οδηγούν στον θάνατο. Τί κάνουν; Αφαίμαξη της ζωής. Αφαιρούν συνεχόμενα ζωή. Σ’ έναν τέτοιο λοιπόν κόσμο που ζούμε αν δεν υπάρχει η παρουσία του Χριστού του ζωοοδότου, η παρουσία της Θεοτόκου -που είναι η Μητέρα της ζωής – δεν μπορούμε να ζήσουμε σε αυτόν τον κόσμο. Η Παναγία να σκέπει και να προστατεύει όλους τους Έλληνες κι όλον τον κόσμο, γιατί είναι Μάννα όχι μόνο των Ελλήνων αλλά όλου του κόσμου. Χωρίς Θεό δεν ‘σηκώνεται’ αυτή η ζωή. Και λυπάμαι πάρα πολύ με τους ανθρώπους που αφαιρούν συνειδητά από τη ζωή τους τον Θεό. Ουσιαστικά αφαιρούν τη ζωή από τον εαυτό τους», συμπληρώνει ο σεβασμιώτατος κ.κ. Ιουστίνος.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *